27. decembar 2022 12:54

Vujović: Niko ne može da priđe lokaciji gde se prevrnuo vagon sa amonijakom, gradonačelnik Pirota: Ne pomerati cisternu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović: Niko ne može da priđe lokaciji gde se prevrnuo vagon sa amonijakom, gradonačelnik Pirota: Ne pomerati cisternu

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

PIROT - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Pirotu da je važno da građani znaju da niko ne može da priđe lokaciji gde se dogodio incident, odnosno da to ne mogu ni oni kojima je to po zakonu dozvoljeno zbog Tužilaštva koje je na terenu.

Ona je na konferenciji za novinare, posle sednice Štaba za vanredne situacije, rekla da ono što bi građani trebalo da znaju jeste da li se vrši adekvatno merenje.

 

"Incidenti se događaju, važne su mere i uticaj na životnu sredinu. Sve te materije se prenose i skladište u skladu sa zakonom, ali uvek može neka nepredviđena situacija da se dogodi", rekla je Vujovićeva.

Na pitanje o kritikama opozicionih stranaka, Vujovićeva je kazala da je zapanjena njihovim neznanjem.

"To je za očekivati jer su svi oni stučnjaci za ekologiju, ali ih nisam videla da su se interesovali i bili ovde", rekla je ona.

 

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić ocenio je da je Štab za vanredne situacije blagovremeno reagovao i da je posao dobro urađen.

On je dodao da za incident nije odgovoran vlasnik robe Eliksir već transporter, kao i da je Tužilaštvo pokrenulo istragu i da žele da izvedu zaključke na onovu relvantnih dokaza.

"Ne osećam se odgovronim, osećam se odgovornim za to kako upravljam suituacijom. Pogrešio sam u nedelju, napravio lapsus, jer sam hteo da kažem da je amonijak bez boje", rekao je Vasić.

 

On je savetovao građane da ne diraju ništa sa mesta incidenta i dodao da kada se radi o korišćenju auto-puta, o tome će odlučiti upravljač puta u saradnji sa MUP-om.

"Uslovi za bezbedan saobraćaj biće mogući kada prestane curenje amonijaka. Imamo neki otvor. Mislili su da je ventil, ali nažalost videli su da su popustili neku šrafovi koji ne mogu da se poprave na licu mesta. Iz Eliksira su rekli da pustimo da curi, curi u atmosferu, ali je u propisanim referentnim granicama. Eliksir kaže da ne smemo da pomeramo cisternu da ne bi bilo većih problema", rekao je Vasić.