6. decembar 2023 15:26

Nikola Prica: Za dve nedelje 47 beskućnika koristilo privremeno prenoćište

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Prica: Za dve nedelje 47 beskućnika koristilo privremeno prenoćište

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sekretar Crvenog krsta Beograda Nikola Prica rekao je da je od 20. novembra, kada je u glavnom gradu otvoreno privremeno prenoćište, do danas tu prespavalo 47 beskućnika, a od ove godine osim toplog obroka i odeće mogu da dobiju i psihosocijalnu podršku.

"Privremeno prenoćište, ove godine od 20. novembra do sada, koristilo je ukupno 47 osoba, prošle godine je bilo ukupno 64 lica, dok je dnevni centar koristilo 156 osoba. To su i cifre o kojima možemo da govorimo, kada se priča o broju beskućnika. Naravno, ne koriste svi beskućnici naše usluge, ali o tačnom broju nemamo drugih podataka", rekao je Prica za Tanjug.

On je naveo da u Beogradu za sada postoji jedno privremeno prenoćište koje radi tokom zimskih meseci, ali i prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici koje radi tokom cele godine.

"Za boravak u tom prihvatilištu u Kumodraškoj, beskućnici mogu da se prijave putem Centra za socijalni rad i da ostvare pravo na boravak, tokom cele godine. Privremeno prenoćište koje je otvoreno 20. novembra radi samo u toku zimskog perioda. U narednom periodu ćemo otvoriti i dnevni prihvatni centar, gde će oni moći i u toku dana, kada su temperature u minusu, da dođu da dobiju topli obrok, napitak i zamene svoju garderobu", rekao je Prica.

Što se tiče kapaciteta privremenog prenoćišta, Prica ističe da jesu prošireni u odnosu na prošlu godinu, ali da još uvek nisu popunjeni u potpunosti.

"Prošle godine smo krenuli sa 20 ležajeva, da bi došli do 31. Ove godine smo krenuli sa 31 i ubrzo smo proširili kapacitet na 40 mesta. Ipak, do sada još uvek nismo imali potpuno popunjen kapacitet, najviše nam je jedne večeri bilo 37 korisnika", rekao je Prica.

Korisnici prihvatilišta najviše koriste prenoćište, kaže Prica, i to zato što im nisu potrebna nikakva dokumenta, i mogu da dođu u bilo kom periodu od 20 sati uveče, ali isto tako da ga i pre osam sati ujutru napuste ukoliko žele.

"Najviše im prija da koriste prenoćište, zato što im za to nisu potrebna nikakva dodatna dokumenta, papirologija i ostalo, kao za prenoćište u prihvatnom centru. Ovde je dovoljno samo da dođu i da zatraže smeštaj i samim tim, registracijom se upućuju na spavanje", objasnio je Prica.

Svako veče od 20.00 sati do 8.00 ujutru mogu da se presvuku, dobiju topli obrok i napitak, obave ličnu higijenu.

"Ono što je novina u odnosu na prošlu godinu jeste da smo sada uključili i psihosocijalnu podršku za beskućnike, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad i sa našim volonterima. Korisnici mogu da ostvare i tu vrstu usluge, odnosno da razgovaraju sa psihoterapeutima i socijalnim radnicima", rekao je Prica.

Dodaje da interesovanje za ovu uslugu nije veliko, ali ocenio da je potrebno vreme da se i korisnici opuste i izlože svoje probleme.

"Interesovanje nije baš veliko, ali potrebno je vreme da se oni opuste i da izlože svoje probleme, kako bi zajedničkim snagama došli do nekog rešenja, pa i da se vrate u njihove domove", rekao je Prica.

Ova usluga, kao ni bilo koja od usluga koje pruža Crveni krst nije obavezna.

"Ništa od usluga koje Crveni krst inače radi i koje pruža nije pod moranjem, sve je na dobrovoljnoj bazi, mi smo tu da pružimo uslugu, a na njima je da li žele da je koriste ili ne", naglasio je Prica.

Što se tiče donacija obuće i odeće, Prica kaže da organizacije Crvenog krsta na opštinskom nivou prikupljaju polovnu garderobu tokom cele godine i da je u ovom trenutku ima dovoljno.

"Potrebno je da ona bude čista i nosiva, a za sada imamo dovoljno garderobe. Sva ostala sredstva je Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu već obezbedio, kao i Crveni krst Beograd. Za sada imamo svega u dovoljnim količinama, a ako nam nešto u toku godine bude bilo potrebno mi ćemo naravno apelovati na građane", rekao je Prica.