13. decembar 2023 14:17

Miloš Pavlović: FDU kod studenata razvija ono što AI nema - intuiciju i emocije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Pavlović: FDU kod studenata razvija ono što AI nema - intuiciju i emocije

Foto: FDU

BEOGRAD - Dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović izjavio je danas da FDU kod studenata pokušava da razvija ono što za sada veštačka inteligencija nema - intuiciju i emocije, iz kojih, kako kaže, umetnost i proizilazi.

On je za Tanjug rekao da upotreba veštačke inteligencija u tehnološkom smislu može pomoći umetnicima, ali dodao da smatra da je umetnost u grešci, odnosno pomaku od savrešnog koji nastaje prirodnom inteligencijom.

"Danas se pod umetnošću podrazumevaju svakakvi proizvodi koji u suštini mogu da se tretiraju kao šund i kič, tako da je i to stvar koju mi prilično izučavamo i sa stanovišta prakse, kao i sa stanovišta teorije. Veštačka inteligencija se oslanja na populistički ukus, što se graniči sa šundom i kičom", naveo je dekan.

Povodom proslave 75. rođendana FDU, Pavlović je rekao da je FDU najstariji fakultet na tom nivou u regionu, i da se kao takav razvijao svih ovih godina u mnogo više pravaca i smerova nego što su fakulteti u regionu uspeli.

"Mislim da smo prilično inovativni, pratimo svetske trendove i što se tiče medija, kulture, umetnosti kojom se bavimo, ali i što se tiče novih tehnologija", ocenio je on.

Pavlović kaže da danas nema posla za sve umetnike, o čemu govori i istorija jer su nekada veliki umetnici zapostavljeni i otkrivani mnogo kasnije, čak i nakon smrti, i dodaje da je za umetnike, kao i sportiste, potrebna sreća.

Prema njegovim rečima, slučaj vezan za Miroslava Aleksića, optuženog za silovanja i polna uznemiravanja polaznica škole glume, nije vezana za FDU iako su, kako kaže, mediji pokušali da je vežu samim tim što je Aleksićeva supruga bila zaposlena na Fakultetu.

"Fakultet je u tom slučaju imao potrebu da zaštiti studentkinje, što bivše što tadašnje, koje bi mogle biti umešane u slučaj. Mi smo to uradili u potpunosti, studenti i studentkinje su bile zaštićene od dalje mogućnosti uticaja na njih, i načina nekog pritiska", izjavio je on.

Kada je reč o prijama za seksualno uznemiravanje, Pavlović kaže da je i to procesuirano i ističe da je FDU lider u borbi protiv bilo kakve vrste nasilja, pogotovo seksulanog uznemiravanja.

"Mi smo napravili i pravilnik koji je najnapredniji u celom univerzitetu umetnosti u regionu. Imamo najdetaljniji i najrazvijeniji pravilnik, koji je usvojen od strane Saveta univerziteta umetnosti. Imali smo jednu prijavu za sve ove godine, i od tada se nije desila nikakva prijava, mada imamo radna tela koja se time bave", naveo je dekan.

On je dodao da počinje program borbe protiv nasilja koji je FDU organizovao, u vidu seminara i predavanja o sprečavanju nasilja.