14. decembar 2023 14:31

Završeno deseto takmičenje u simulaciji suđenja u oblasti diskriminacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završeno deseto takmičenje u simulaciji suđenja u oblasti diskriminacije

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Tim studentkinja “Draga Ljočić” sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu pobednik je desetog jubilarnog takmičenja simulacije suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije za studente završnih godina prava "Moot Court", saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Drugo mesto na takmičenju "Moot Court", koje organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Registra internet domena Srbije RINDS, osvojio je tim "Mileva Marić Ajnštajn" sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dok je za najbolju govornicu proglašena Dušica Lazić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ove godine dodeljena je i specijalna nagrada koju je ponela Teodora Stevanović iz tima "Milica Stojadinović Srpkinja" sa sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je nagrađenima i izjavila da je raduje što generacije budućih pravnika i pravnica već punih 10 godina učestvuje na takmičenju, pokazujući time interesovanje za usavršavanjem u oblasti zaštite od diskriminacije.

"To je veoma značajno danas, u vremenu velikih kriza koje predstavljaju izazov za zaštitu ljudskih prava, jer tanka je linija između prava i pravičnosti", rekla je Jankovićeva.

Napomenula je da "Moot Court" uživa ugled u pravnim krugovima u celoj Evropi i zahvalila se profesorima i mentorima koji su spremali takmičare.

Kako je navedeno, "Moot court" je jedinstveno takmičenje ovog tipa u Evropi iz oblasti diskriminacije i namenjeno je studentkinjama i studentima osnovnih i master studija prava u Republici Srbiji sa ciljem da doprinese unapređenju ravnopravnosti. Sastoji se od izradi tužbe i odgovora na tužbu, kao i simulacije rasprave na ročištu na osnovu zadatog slučaja, koji se ove godine odnosio na diskriminaciju po osnovu osuđivanosti u oblasti rada i zapošljavanja.

Sudije finalnog dela takmičenja bili su bivša predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić, Vida Petrović Škero iz Centra za pravosudna istraživanja, Tijana Šurlan iz Ustavnog suda, Nebojša Đuričić iz Foruma sudija Srbije i direktor fondacije RNIDS Dejan Đukić.