21. decembar 2023 11:45

Ministar Žigmanov učestvovao na dijalogu o položaju mladih aktivistkinja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Žigmanov učestvovao na dijalogu o položaju mladih aktivistkinja

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, učestvovao je na drugom po redu decembarskom dijalogu o položaju mladih aktivistikinja.

Govoreći o važnosti upravo ovakvih programskih aktivnosti organizacija civilnog društva, Žigmanov je u svom obraćanju istakao značaj aktivizma mladih, naglasivši da je upravo ovaj aspekt aktivizma posebno važan jer se njime skreće pažnja na teme i pitanja značajna za mlade, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Sve više u poslednje vreme čujemo glas mladih i njihove zahteve da njihova perspektiva i njihov položaj bude uzet u obzir", rekao je ministar Žigmanov.

On je naglasio da mlade aktivistkinje u svemu tome imaju posebnu ulogu – svojim aktivizmom čine da devojke i žene budu vidljivije u društvenom životu, čime se utiče kako na promenu perspektiva tako i na rušenju rodno zasnovanih stereotipa.

Svesni da se mlade aktivistkinje suočavaju sa nizom prepreka i otpora prema civilnom sektoru, nerazumevanja njihove uloge kao i zatvorenosti institucija ili nekih prekretnica usko specifičnih za oblast kojom se bave, poput slučajeva rada sa žrtvama nasilja ili socio-ekonomski ugroženim grupama gde je potrebna psihološka podrška aktivistima i aktivistkinjama, Ministarstvo napominje da je tu da bi čulo sa kojim preprekama se aktivistkinje suočavaju i šta se može uraditi kako bi se stvari poboljšale.

Dijalog je organizovan u organizaciji omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava, uz podršku Evropske unije, te u okviru programa aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog "75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije", dodaje se u saopštenju.