22. decembar 2023 13:41

Novih 12 preporuka našlo se u drugoj Sivoj knjizi inovacija NALED-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novih 12 preporuka našlo se u drugoj Sivoj knjizi inovacija NALED-a

Foto: NALED

BEOGRAD - U drugoj Sivoj knjizi inovacija NALED-a našlo se 12 novih preporuka, koje su podeljene u šest oblasti i to inovativni subjekti i organizacije podrške, saradnja nauke i privrede i intelektualna svojina, finansije i digitalna imovina, porezi i carine, infrastruktura i mobilnost i upotreba podataka.

Najveći broj preporuka u Sivoj knjizi inovacija, koja je danas predstavljena, odnosi se na Zakon o porezu na dohodak građana, zatim Carinski zakon kao i Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja.

Iako sve preporuke smatraju onima od izuzetnog značaja za dalje podsticanje inovacionog ekosistema, u NALED-u posebno izdvajaju 10 preporuka čije rešavanje smatraju prioritetnim.

Prva je stvaranje uslova za saradnju nauke i privrede kroz stipendirane doktorate, druga obezbeđivanje da uslovi konkursa programa podrške razvoju preduzetništva ne isključuju korisnika poslovnih inkubatora i drugih organizacija podrške a treća omogućavanje i uređivanje uslova za ulaganje dobrovoljnog penzijskog fonda u AIF, odnosno alternativni fond, preduzetničkog kapitala.

Sledi preciziranje uslova dokumentovanja troškova u nastanku digitalne imovine, zatim definisanje pojma uzorka od značaja za istraživanje i razvoj te pojednostavljivanje uvoza neregistrovanih medicinskih sredstava za potrebe istraživanja i razvoja.

Sedma preporuka je da se uvede sistem zbirnih dozvola i notifikacija za uvoz i izvoz biološkog materijala, osma da se ukinu arbitrarna ograničenja na nivou lokalnih samouprava za postavljanje radio-baznih stanica mobilne telefonije.

Na kraju spiska prioritetnih preporuka je obezbeđivanje čuvanja i skladištenja podataka jedinica lokalnih samouprava u Državnom data centru za upravljanje i čuvanje podataka i korišćenje klaud sistema, kao i uređivanje uslova za primenu telemedicine.

Kada je reč o ispunjavanju preporuka iz prethodne Sive knjige inovacija rečeno je da je od 60 preporuka rešeno njih devet.