23. decembar 2023 13:06

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet: Svako od nas ima mogućnost da izabere dobro

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet: Svako od nas ima mogućnost da izabere dobro

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet izjavio je danas, uoči obeležavanja Božića po gregorijanskom kalendaru, da smatra da svaki čovek u sebi ima i dobro i zlo, i da svako od nas ima mogućnost da izabere dobro.

Osvrćući se na nedavni masakr u Pragu, kada je otkriveno da je ubica u svojim beleškama pisao da želi da stvori što više zla i nanese što više bola, Nemet je naveo da misli da je počinitelj zločina na početku imao sigurno neku šansu da izabere između dobrog i lošeg.

 

Kako kaže, okolnosti nekad menjaju čoveka i postavlja se pitanje kako bi, na primer, dete rođeno na Bliskom istoku moglo da govori o miru i zajedničkom životu, kada trči sa puškom već sa dve ili tri godine.

"Ne znamo šta se događa u srcu tih mladih ljudi kada rastu. Umesto da izaberu dobro ili ljubav prema drugima što treba da bude temeljni osećaj našeg života, oni biraju mržnju ili nemogućnost saradnje s drugima. Ovo što je u Pragu bilo, što je bilo u Ribnikaru ili u Obrenovcu, ne bi trebalo da se dogodi", rekao je Nemet za Tanjug.

 

Nemet je rekao da ostaje pri stavu da svaki čovek ima i dobro i zlo.

"Svako odgovoran od nas ima mogućnost da odluči i da izabere dobro. To je ono najveće. Čini mi se da je itekako važno da mi ne padnemo u depresiju i pomislimo da, ako je neko loš - ostaće zauvek loš ili će biti još gori", istakao je Nemet.

Govoreći o božićnim simbolima, Nemet je rekao da adventski venac kao krug predstavlja beskonačnost Boga, a paljenje četiri sveće tokom četiri sedmice u adventskom vremenu pobedu svetla nad mrakom.

Na pitanje ko mu prvi čestita Božić, Nemet je odgovorio da se deca koja služe kod oltara takmiče ko će prvi da dotrči, pruži ruku i čestita, što je i on voleo da radi kao dete.