29. decembar 2023 13:03

Meteorolog Slobodan Sovilj: Bez snega za Novu godinu, nema zahlađenja bar do Božića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meteorolog Slobodan Sovilj: Bez snega za Novu godinu, nema zahlađenja bar do Božića

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je danas je da se u Srbiji za Novu godinu ne očekuje sneg, a da zahlađenja neće biti bar do Božića.

Kako je naveo, u nedelju 31. decembra, na dan kada se čeka Nova godina, vreme će biti prijatno i pretežno sunčano, sa maksimalnom temperaturom u većini mesta između 10 i 16 stepeni.

Prema njegovim rečima, 1. januara moguća je tek poneka kap kiše u Bačkoj, Sremu i zapadnoj Srbiji.

"Toplo vreme zadržaće se i u novogodišnjoj noći na području Beograda. Očekujemo da minimalna temperatura bude sedam-osam stepeni, što je u svakom slučaju znatno iznad proseka. U ostatku Srbije ta temperatura će biti u intervalu od nula do osam stepeni, što znači da će mraz izostati i da ga možemo očekivati samo u višim planinskim predelima", rekao je Sovilj za Tanjug.

Sovilj je naveo da se ne očekuje zahlađenje bar do Božića i da će u prvoj sedmici 2024. godine temperatura uglavnom biti između 10 i 15 stepeni.

"Međutim, češća će biti pojava kiše, odnosno naoblačenja sa zapada i jugozapada koje će nam povremeno donositi padavine. Ipak, nije u pitanju velika količina padavina", rekao je Sovilj.

Kako je naveo, Badnji dan bio bi u znaku novog naoblačenja sa kišom i uz pojačan južni vetar, dok bi na dan Božića kiša kratkotrajno prešla u sneg u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije.

"Za sada se ne vidi ni jedno intenzivno jako zahlađenje koje bi u nižim predelima - Vojvodini, Beogradu i drugim nižim predelima uslovilo snežne padavine. Nakon Božića sledi malo hladniji period koji bi bio primereniji kalendaru", istakao je Sovilj.

Prema njegovim rečima, krajem januara sledi nam malo topliji period ponovo, zbog jačanja zapadnih i jugozapadnih strujenja u našim krajevima.