17. januar 2024 15:12

Slavica Đukić Dejanović: Počela izgradnja novog vrtića u Aleksandrovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slavica Đukić Dejanović: Počela izgradnja novog vrtića u Aleksandrovcu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

ALEKSANDROVAC - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i predsednik privremenog organa upravljanja opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog vrtića kapaciteta 180 mesta.

Đukić Dejanović je poručila da je unapređenje kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja jedan od strateških ciljeva njenog resora, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

"Izgradnjom novog objekata stvorićemo uslove za prijem novih mališana sa teritorije opštine Aleksandrovac u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, čime ćemo dati podršku lokalnoj samoupravi, roditeljima i deci. Verujemo da je ulaganje u najmlađe i njihovo obrazovanje od velike važnosti za njihovu budućnost, ali i društvo uopšte“, izjavila je ona.

Mihajlović je poručio da su uprava i građani Aleksandrovca dugo očekivali dan početka izgradnje novog objekta dečjeg vrtića, jer postoji višedecenijski problem smeštaja predškolske dece u vrtić zbog nedostatka prostora.

"Rešavamo socijalni i pedagoški problem, a zatim i problem zapošljavanja roditelja koji nisu mogli da se zaposle zbog čuvanja dece kod kuće", rekao je on.

Novi objekat prostiraće se na 1.500 metara kvadratnih, a u njegovu izgradnju biće uloženo više od 179 miliona dinara iz Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koji realizuje Ministarstvo u saradnji sa Svetskom bankom.

Ovim projektom, čija vrednost iznosi 47 miliona evra, biće obuhvaćena 23 objekta u 22 lokalne samouprave koja će obezbediti ukupno 11.000 novih mesta za decu.

Ministarstvo navodi da se posebna pažnja posvećuje kvalitetu sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz unapređenje znanja i veština stručnih kadrova, a da je bitan aspekt programa inkluzija dece iz socijalno osetljivih grupa.