2. februar 2024 12:54

Popović: Zarazne bolesti se vraćaju zbog manjeg obuhvata vakcinacijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Popović: Zarazne bolesti se vraćaju zbog manjeg obuhvata vakcinacijom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Zarazne bolesti se vraćaju zato što nismo bili uspešni u vakcinaciji i obuhvat nam već nekoliko godina nije onakav kakav bi trebalo da bude, izjavio je danas predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i savetnik Unicefa za imunizaciju dr Dragoslav Popović.

"To je veliki alarm da nešto moramo da promenimo i da moramo da se mobilišemo da što više dece vakcinišemo u što kraćem periodu, i da zaustavimo ovo što nam se trenutno događa", naglasio je on za Tanjug.

Popović kaže da je vakcinacija protiv 11 zaraznih bolesti obavezna i u praksi, i da velika većina roditelja dovodi svoju decu, ali dodaje da postoji određeni broj roditelja koja ima bojazan, dileme i određenu dozu nepoverenja u vakcinaciju.

"Ne mogu da kažem da su oni nesavesni roditelji. To su roditelji koji imaju bojazni, koje su dobili od strane onih koji namerno pružaju nedovoljno jasne informacije o vakcinaciji, čiji je cilj da podrivaju to nepovorenje roditelja i u vakcinaciju, i u zdravstveni sistem. Na nama je da im omogućimo da te dileme reše i da što pre dovedu decu na vakcinaciju", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje zašto je najmanji procenat nevakcinisane dece u Beogradu, Popović je rekao da je uvek bio problem sa urbanim sredina zbog velikog broja stanovništva u kom se nalazi najveći broj roditelja koji se zbog određenog nepoverenja odlučuju da nevakcinišu svoju decu, ili da odlože vakcinaciju.

Napomenuo je da je odlaganje vakcinacije jednako opasno i da donosi jednak rizik kao i nevakcinisanje.

"Pogotovo je to u slučaju pertusisa. Ove bebe koje su na žalost preminule nisu imale ni šansu da dobiju prvu vakcinu. One su se zarazile pre nego što je vakcinacija krenula, to treba da bude jedna lekcija, na žalost jako teška, da svima otvori oči da se ne treba igrati ni jednom dečijom bolešću, a da je one bolesti koje se preveniraju vakcinacijama, vrlo lako zaustaviti sa minimalnim rizikom", rekao je Popović.

Epidemiolog iz Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević izjavila je danas da su se zarazne bolesti ponovo vratile zato što nije dostignut željeni obuhvat vakcinacije koji sprečava da kada neki prouzrokovač uđe u kolektiv, ne može da nađe dalje osetljive osobe.

"Taj obuhvat za sve vakcine, pa i za vakcinu zbog velikog kašlja, malih boginja je 95 odsto. Malo nas je u svemu omela i pandemija kovida kada je bio opterećen ceo zdravstveni sistem, kada su se roditelji plašili da dovedu dete na vakcinaciju jer su se plašili da će se tu inficirati ili deca ili sami roditelji", rekla je ona za Tanjug.

Prema njenim rečima, istorija je pokazala da se bolest uvek vratiti ukoliko se ne dostigne adekvatan obuhvat vakcinacijom.

"Sada će oni roditelji, a njih je većina koji su odlagali vakcinu jer su se plašili u efekat vakcine, sigurno povesti dete na vakcinaciju. Mislim da ćemo vrlo brzo da se vratimo na željene nivoe", ocenila je Lazarevićeva.

Komentarišući sankcije prema nesavesnim roditeljima koji ne dovode decu na vakcinaju, s obzirom da je vakcinacija protiv 11 zaraznih bolesti obavezna po slovu zakona, Lazareviće je rekla da postoje zakonske kazne, i dodala da zdravstveni radnik prosleđuje podatke roditelja koji potpiše da je deklarativno protiv vakcine sanitarnoj inspekciji.

Ukoliko se ne preduzmu mere da se vakcinišu svi koji treba da prime nedostajuće doze, doktorka kaže da postoji rizik da se vrate i zauške, rubeola, tuberkoloza, difterija kao i sve druge bolesti.