2. februar 2024 19:06

Meštani centralnog Kosova zabrinuti zbog ukidanja dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meštani centralnog Kosova zabrinuti zbog ukidanja dinara

Foto: Tanjug video

GRAČANICA - Među meštanima centralnog Kosova vlada zabrinutost i osećaj neizvesnosti zbog ukidanja dinara kao sredstva plaćanja na KiM, a iz udruženja penzionera u Gračanici smatraju da će ova odluka u najvećoj meri da se odrazi na najstarije sugrađane, kao i da je njen cilj dodatno zastrašivanje Srba.

"Videćemo kako će dalje da se razvija situacija, biće teško za srpski narod, mada i Albanci dolaze u Gračanicu da podignu svoje penzije, ne znam kako će sada da idu u centralnu Srbiju", rekao je jedan meštanin Gračanice.

Njegova starija sugrađanka, penzionerka takođe ukazuje da će im ova odluka otežati život.

"Nije prilika da ukinu dinar. Mi smo stari, gde ćemo sada da prelazimo na evro. Ovako nam je bilo lakše", rekla je penzionerka iz Gračanice

Predsednik Udruženja penzionera u Gračanici, Vesko Stojković naglašava da je trenutna situacija zabrinjavajuća i dodaje da je donosiocima ovakvih odluka cilj da unesu dodatne nemire.

"Naravno da smo svo pogođeni, svi koji ovde žive i rade, ali u svemu tome su najviše pogođeni penzioneri, pogotovu oni sa najnižim primanjima i penzioneri koji svoje penzije primaju od poštara, kako to često kažemo, na ruke. Za mene je to jos uvek nerazjašnjena, ali svakako nerazumna inicijativa da se unese novi nemir i nova zabrinutost kod svih, ne samo kod Srba, pošto penzije primaju i Albanci, po mojoj evidenciji, njih oko 5.000", rekao je Stojković.

Poznavalac prilika na Kosovu i Metohiji, Aleksandar Gudžić ističe da je će odluka o ukidanju dinara kao sredstva plaćanja na Kosovu i Metohiji, učiniti Srbe ranjivijim i ekonomski zavisnijim od Prištine.

"Jedna suluda odluka Prištine koja će otežati život Srba i učiniti ga težim nego što jeste. Sad je pitanje, kako će i ustanove kulture i mediji koji funkcionišu i finansiraju se iz institucija države Srbije funkcionisati, to je pitanje svih pitanja" , rekao je Gudžić.

Centralna banka u Prištini donela je odluku da od 1. februara na Kosovu i Metohiji jedino sredstvo plaćanja bude evro, što automatski isključuje dinar kao sredstvo plaćanja.

Kako je kasnije saopšteno iz tzv vlade u Prištini kazne za nepoštovanje ovakve odluke neće se primenjivati dok se ne pronađe mehanizam za obezbeđivanje transfera iz centralne Srbije.

U međuvremenu je i NLB Komercijalna banka zatvorila svoje ekspoziture na Kosovu i Metohiji, i trenutno platni promet funkcioniše jedino preko banke Poštanske štedionice.