14. mart 2024 11:13

Vuletić: Ignorisanjem poziva na konsultacije opozicija stvara atmosferu napetosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuletić: Ignorisanjem poziva na konsultacije opozicija stvara atmosferu napetosti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sociolog dr Vladimir Vuletić izjavio je danas da je ignorisanje poziva najstarijeg poslanika profesora Stefana Radenovića na konsultacije od strane predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA, strateška odluka opozicije koja stvara atomsferu napetosti i haosa.

"Reč je o strateškoj odluci gde se stvara jedna atomosfera napetosti, tenzija, pa zašto ne i haosa, neregularnosti koje bi otežale normalno funkcionisanje i političkog i sveukupnog života, gde bi vlast izgubila konce i gde bi opozicija dobila mogućnost da u jednoj atmosferi koja proističe iz rezultata izbora 17. decembra, mogla da isposluje nekakve nove izbore ili formirnaje prelazne vlade", naveo je on za Tanjug i dodao da se prelazne vlade formiraju u situacijama kada imate haos koji treba prevazići.

Vuletić kaže da se ovaj potez opozicije može tumačiti kao jedna nesinhronizovana akcija gde svako daje nekakve predloge, ne razmišljajući o tome kakve to sve posledice može da ima.

Kako je objasnio, drugo tumačenje je da je to jedna taktička odluka koja ide za tim da se izvuče što je više moguće od vlasti za koju smatraju da je, time što je raspisala nove izbore za Beograd i izašla u susret pomeranjem datuma održavanja izbora, pokazala slabost koju treba iskoristiti. 

Pitanje kako će se tumačiti odluka da se Visokim Dečanima vrati zemljište

Vladimir Vuletić je povodom odluke da se posle osam godina od presude Visokim Dečanima vrati 24 hektara zemljišta koje će kao vlasištvo manastira biti upisano u katastar, izjavio je danas da nema sumnje da je bio potreban pritisak SAD da se ova stvar završi, i dodao da je sada pitanje kako će to sada tumačiti.

"Da li će se to tumačiti kao nekakav poseban ustupak učinjen Srbima, ili kao način da Srbi na neki način zadrže strepljenje da učestvuju dalje u procesima koji su započeti, ili je, što je po meni najbliže istini, jedan signal SAD Kurtiju da ukoliko ne bude pratio ono što je dogovorena agenda, da će SAD malo po malo činiti sve da ono što su njegove neke zamisli i ideje bude dovedeno u pitanje", naveo je on za Tanjug.

Vuletić smatra da je to pokušaj SAD da vrate premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u okvir dijaloga, ali napomenuo da taj okvir dijaloga nije nešto što Srbima i Srbiji donosi mnogo toga u budućnosti.

Odgovarajući na pitanje kakve je "packe" režim u Prištini dobio od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i da li je moguće očekivati da posle vraćanja zemljištva Visokim Dečanima, na KiM bude vraćen i dinar, Vuletić je rekao da je čitav taj proces zamišljen, i još u Ohridu postavljen, da su konstruktori tog projekta tražili od Pritštine i Beograda da slede ono što im je tamo servirano.