24. maj 2024 14:05

Čačak: U nedelju će biti organizovani preventivni pregledi dece i odraslih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačak: U nedelju će biti organizovani preventivni pregledi dece i odraslih

Foto: shutterstock.com/JethroT, ilustracija

ČAČAK - U čačanskom Domu zdravlja kao i u Dečijem i Školskom dispanzeru u nedelju će biti organizovani preventivni preledi, za koje nije potrebno zakazivanje.

Direktor Doma zdravlja u Čačku Aleksandar Pajović rekao je da se ovoga puta u prvi plan stavljaju pregledi dece i pozvao roditelje da decu predškolskog i školskog uzrasta dovedu u nedelju od 8 do 17 časova na preventivne preglede.

"Imaćemo široke preglede i za decu i za odraslo stanovništvo, a ovoga puta u prvi plan stavljamo decu. Naime, i kod dece školskog i predškolskog uzrasta sve češće su zapažena oboljenja oko motornog sistema. Dakle, ravni tabani, nepravilnosti kičme. Takvo je vreme, deca sve više vremena provode ispred ekrana, da li na mobilnim telefonima ili računarima, tako da se jednostavno ukazuje potreba i njih će pregledati fizijatar i pedijatar", rekao je Pajović.

On je istakao da će u slučaju primećivanja nekih nepravilnosti doktori decu poslati na dalju dijagnostiku i tretman.

Osim dečijih pregleda, u čačanskom Domu zdravlja biće vršeni pregledi odraslog stanovništva, gde će pored uobičajenih pregleda biti vršeni testovi hormona štitaste žlezde ali i turmor markeri prostate.

"Radiće se osnovna laboratorija, hormoni štitaste žlezde i radiće se i hormoni prostate, takozvana PSA analiza i tumormarkeri na prostati. To je nešto što nije rađeno već neki period. Neke od tih analiza će biti rađene u Domu zdravlja, neke u bolnici. Pored toga, radiće se kardiološko-pulmološki pregledi. Naime, naši specijalisti opšte medicine, poslušaće pluća našim sugrađanima, meriće se krvni pritisak, a gde bude potrebno radiće se i EKG pregled. Preporuka je pulmologa, da pacijenti stariji od 50 godina, a koji pritom imaju i 30 godina pušačkog staža budu ušućeni u bolnicu i da im se uradi rendgenski pregled pluća", kazao je Pajović.