25. maj 2024 18:17

Dodeljene nagrade pobednicima takmičenja "Šta znaš o saobraćaju?"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljene nagrade pobednicima takmičenja "Šta znaš o saobraćaju?"

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD - Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Milan Nikolić izjavio je danas, na dodeli nagrada najboljim osnovcima, učesnicima takmičenja "Šta znaš o saobraćaju", da je i ove godine više od 300.000 osnovaca učestvovalo na tom takmičenju i edukaciji o saobraćajnim propisima.

Ovo takmičenje za učenike osnovnih škola, 55. po redu, organizovao je AMSS, a pobednici će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju u organizaciji Svetske automobilske federacije (FIA).

"Pobednici će predstavljati Srbiju na evropskom FIA takmičenju, a mi smo dve godine za redom evropski prvaci. Sve zemlje kroz svoje auto-moto saveze organizuju, kao i mi, preko Ministarstva prosvete i udruženja nastavnika, takmičenja 'Šta znaš o saobraćaju'", istakao je Nikoć za Tanjug.

On je napomenuo da je njihov cilj da se deca upoznaju sa saobraćajnim propisima kroz igru, zabavu, kao i da u njima probude takmičarski duh, i dodao da ih kroz njihov trud i rezultate vredno nagrade.

"Velika je odgovornost na takmičarima ove godine, posle dva puta za redom osvajanja Evrope. Cilj nam je da, pešaci i biciklisti i vozači, poštuju saobraćajne propise i da shvate saobraćaj što ozbiljnije", poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, edukacija dece je najvažnija zato što su oni u životnom dobu kada najlakše uče, kada najbrže upijaju i da ovo što nauče u ovom periodu života, to im ostaje za ceo život.

"Više od 300.000 dečaka i devojčica u Srbiji prođe kroz ovo takmičenje, a učestvuju i u testovima. Najbolji su danas ovde sa nama, njima smo uručili nagrade i ponosno ih pratimo u Pariz", zaključio je Nikolić.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević istakao je da 55 godina tradicije takmičenja čini ovaj projekat jednim od najdugoročnijiih kada je reč o bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

"Ovo je još jedan u nizu preventivnih projekata koje Auto-moto savez, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i svi drugi subjekti bezbednosti saobraćaja pokreću. Deca su nam prioritet, ne samo Ministarstvu unutrašnjih poslova, nego i Vladi Srbije jer su oni jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju", naveo je on.

Lakićević je napomenuo da je dobro da deca kroz igru uče propise, kao i da unapređuju znanja u saobraćaju i dodao je da je edukacija mladih u saobraćaju presudna.

"Moram da kažem da je Zakon o bezbednosti saobraćaja propisao čitav niz subjekata koji su za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Zapravo, porodica je tu prvi osnov svega, nakon toga predškolske i školske ustanove, naravno i fakulteti, ministarstva i svi drugi", ukazao je on.

Lakićević je istakao da su deca prioritet, zato što su najugroženija, najosetljivija kategorija i vozači ih najmanje uočavaju, kao i da su njihove sposobnosti za učešće u saobraćaju ograničene zbog godina.

"Mi u Ministarstvu ćemo dati maksimum da naša deca budu bezbedna na putevima i to je naš prioritet", kazao je on.

Nagrade najboljim osnovcima osim Nikolića i Lakićevića, uručili su i predsednica Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije Aleksandra Grujić Jankuloski i predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić.

Takmičari sa najviše znanja i veština koji su u finalu osvojili najveći broj poena su Iva Lukić, Nikolina Đorđević, Filip Fara i Sava Gavrilović.

Ovogodišnje 55. takmičenje ''Šta znam o saobraćaju?" održano je uz institucionalnu podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U organizaciji takmičenja učestvovali su AMSS i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, a doprinos realizaciji pružili su i GO Savski venac i AMS Osiguranje.

Ovi zlatni osnovci će Srbiju predstavljati na evropskom takmičenju, koje se ove godine održava u septembru, u Parizu, u Francuskoj, u organizaciji FIA.