3. jun 2024 13:18

Umetnici priredili kulturno-umetnički performans za osuđenike u KPZ u Kragujevcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Umetnici priredili kulturno-umetnički performans za osuđenike u KPZ u Kragujevcu

Foto: TANJUG/UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

BEOGRAD  - Grupa umetnika iz Beograda i Pančeva posetila je Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu gde je za osuđenike priredila kolažni kulturno-umetnički program, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Književnici Miodrag Stošić, Čedna Radinović Lukić, Joka Ćetković Milošević, Marija Viktorija Živanović i Sanja Radojković čitali su osuđenicima izvode iz svojih književnih dela, dok je muzička grupa "Leva obala" izvela više numera.

Navodi se i da su umetnici imali priliku da se upoznaju sa literarnim radom osuđenika koji se nalazi na izdržavanju kazne u ovom zavodu, a za koji je dobio pohvalu na Festivalu osuđeničkog literarnog stvaralaštva u KPZ za maloletnike u Valjevu - manifestaciji koja se održava na nivou celog sistema izvršenja krivičnih sankcija skoro 20 godina.

Sportsko-umetnički sadržaji čine osnovni deo programa postupanja sa osuđenim licima koji imaju priliku da se na umetnički način izraze u predstavama, literarnim radovima, likovnim sekcijama, sportu.

Dodaje se i da KPZ Sremska Mitrovica ove godine privodi kraju dvogodišnji projekat resocijalizacije osuđenih lica uz pomoć fudbala koji sprovodi zajedno sa Kraljevinom Holandijom a u okviru koga su uključeni čuveni nemački "Bajer Leverkuzen" i holandski "Utreht" i u okviru koga je prvi put 2022. godine odigrana utakmica između tima osuđenih lica KPZ Sremska Mitrovica i veterana "Crvene zvezde", pod sloganom "Fudbal za sve".

KPZ Požarevac (Zabela) je iste godine organizovao basket turnir "3 na 3" sa ekipama državnog prvenstva, čime je postao prvi aktivni zatvor na svetu koji je upriličio ovu izuzetno zahtevnu sportsku manifestaciju na kojoj su svoje predstavnike imali, osim profesionalnih košarkaša, i osuđenici i zaposleni iz više kazneno-popravnih ustanova.