6. jun 2024 11:30

Uručeni ključevi stanova dobitnicima u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uručeni ključevi stanova dobitnicima u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisali su danas u Vladi Srbije ugovore sa dobitnicima stanova u četvrtom izvlačenju novog kruga nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" i uručili im ključeve.

Ugovori su potpisani sa Ljiljanom Bakić iz Užica i Aleksandrom Ljubić iz Beograda koji su u izvlačenju u subotu 1. juna dobili trosobne stanove u naselju Zemunske kapije u Beogradu.

Bakić je postala vlasnik stana za račun u iznosu od 592 dinara koji je platila bezgotovinski u Čajetini, dok je Ljubiću stan doneo dobitni račun od 1.050 dinara plaćen na Novom Beogradu za kako je kazao "tri pljeskavice".

Mali je nakon potpisivanja ugovora i uručenja ključeva čestitao dobitnicima i najavio da će na jesen biti ponovo organizovano novo kolo nagradne igre " Uzmi račun i pobedi".

Naglasio je da će u tom novom kolu učestvovati svi računi već od današnjeg dana pa do jeseni.

"Novi krug nagradne igre krenuće verovatno polovinom septembra.Svaki račun koji se pošalje računaće se i prilikom izvlačenja na jesen, tako da držimo taj kontinuitet kada je nagradna igra Uzmi računi pobedi u pitanju", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da se poreski sistem Srbije još više i više uređuje i da se podiže svest građana o značaju borbe protiv sive ekonomije, a ova nagradna igra je upravo jedan od načina da se to postigne.

Mali je dodao da će sad u subotu 8. juna biti održano poslednje izvlačenje trenutno aktuelnog ciklusa nagradne igre "Uzmi račun i pobedi".

"Pozivam sve građane Srbije da nastave da igraju nagradnu igru Uzmi račun i pobedi, da nastavljaju da prikupljaju i da uzimaju fiskalne račune svaki put kada obavljaju neku kupovinu, jer na takav način gradimo jednu uspešnu, normalnu, urednu Srbiju i obezbeđujemo novac kroz naplatu poreza za ono što je za građane najvažnije, a to je podizanje plata, penzija, kao i izgradnja bolnica, vrtića, puteva i brzih pruga", rekao je Mali.

Naglasio je i da država ne može da ide napred ukoliko nema uređeni fiskalni sistem, a Srbija je, kako je dodao, upravo sa novim sistemom e-fiskalizacije to uspela da uredi. 

"Mnogo sam ponosan na to što su građani prihvatili taj sistem i što ako se sećate umesto slanja pisama i raznih računa u papirnom obliku, sada to radimo digitalizovano preko QR kodova", rekao je Mali.

Ministar je naveo i da je trenutno u sistemu za ovu nagradnu igru preko 83 miliona računa i preko 100 miliona jedinstvenih kodova.

Dobitnica trosobnog stana u naselju Zemunske kapije Ljiljana Bakić iz Užica rekla je nakon potpisivanja ugovora da nije verovala da ona može da bude dobitnik stana, ali je ipak skupljala i slala račune.

"Poručujem svima da uzimaju račune, jer nikad se ne zna", rekla je ona i dodala da je njima stan donela kupovina na jednom stovarištu koje pripada opštini Čajetina.

Aleksandar Ljubić iz Beograda, takođe dobitnik trosobnog stana u naselju Zemunske kapije u Beogradu rakao je da je i on uvek mislio da neko drugi pobeđuje i da nikada nije mogao da pomisli da će njegovo ime biti na listi dobitnika. 

"Kod nas je prikupljanje računa porodični sport i mi svi u porodici prikupljamo račune. Ovaj račun je uzeo moj sin i svaki dan me od kad smo izvučeni podseća da je on doneo taj račun, a u pitanju su tri pljeskavice", rekao je on.

Ljubić je kazao da će njegova porodica nastaviti da  igra ovu nagradnu igru i u narednom periodu poručivši svima da sakupljaju i šalju račune, jer to daje šansu da dobijete stan i ostvarite svoje snove, a koje je on, kako je naglasio, danas ostvario.

Prvo izvlačenje ovog ciklusa nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2024. čiji nagradni fond obuhvata 10 stanova u Beogradu u naselju Zemunske kapije ukupne vrednosti od 1,9 miliona evra održano je 11. maja, a poslednje će biti sada u subotu 8. juna. 

U prethodna četiri javna izvlačenja dodeljeno je osam stanova.

Pravo učešća u nagradnoj igri, građani ostvaruju registrovanjem računa putem mobilne aplikacije "Uzmi račun i pobedi", koju je razvila Poreska uprava Srbije, a koja je dostupna u prodavnicama Google Play, Apple i Huawei.

U igri učestvuju računi sa QR kodom izdati na teritoriji Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, ne stariji od 1. januara 2024. 

Pravo učešća u nagradnoj igri imaju fiskalni računi uneti do 12 časova na dan izvlačenja, a mogu učestvovati svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Srbiji.

Vlada Srbije je, uz podršku NALED-a, pokrenula novi, šesti ciklus nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", koja se sa uspehom organizuje još od 2017. godine. 

Cilj priređivanja nagradne igre je jačanje poreske kulture i podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i jačanje motivacije za poštovanje propisa, dalje jačanje fiskalne discipline i podsticanje bezgotovinskog plaćanja.