5. jul 2024 13:27

Petronijević: Otpad se ne odlaže na rekultivisanoj deponiji u Prelićima već na obodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petronijević: Otpad se ne odlaže na rekultivisanoj deponiji u Prelićima već na obodu

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

ČAČAK - Grad Čačak od izbijanja požara na regionalnoj deponiji Duboko, otpad sa svoje teritorije odlaže u Kraljevu i Kniću.

Pomoćnica gradonačelnika grada Čačka za oblast zaštite životne sredine Marjana Petronijević kaže da se u gradu na Moravi dnevno deponuje oko 150 tona smeća ali da se ono ne odlaže na prostoru rekultivisane deponije u Prelićima.

"Rekultivisani deo deponije u Prelićima, koja je sanirana u potpunosti 2012. godine nije u upotrebi i nije opredeljen za ove namene", rekla je za Tanjug Petronijevićeva.

Po prekidu odlaganja smeća na regionalnu deponiju Duboko, grad Čačak je sklopio ugovore o odlaganju otpada sa komunalnim preduzećima iz Kraljeva, a zatim i Knića ali su ti ugovori istekli pa se moralo tražiti novo rešenje.

"Ono što je trenutno rešenje jeste da je gradska uprava za urbanizam izdala informacije o lokacijama koje se nalaze u obodnom delu transfer stanice, tako da se trenutno smeće odlaže na tim parcelama, koje su opredeljene upravo za ove namene u slučaju potreba širenja transfer stanice ili incidentnih situacija", rekla je Petronijevićeva.

Petronijevićeva dodaje da je zaključen ugovor sa komunalnim preduzećem iz jedne lokalne samouprave na čiju će se deponiju u narednom periodu odlagati otpad, kako bi se sprečilo njegovo nagomilavanje na čačanskoj transfer stanici.