9. jul 2024 13:05

Kostić: Učesnici u rečnom saobraćaju da poštuju pravila plovidbe u cilju bezbednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kostić: Učesnici u rečnom saobraćaju da poštuju pravila plovidbe u cilju bezbednosti

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Učesnici u rečnom saobraćaju moraju voditi računa o ličnoj bezbednosti, na način da poštuju pravila plovidbe, da ne ulaze u plovni put i da ne ostaju do kasnih večernjih sati na rekama kada je vidljivost znatno smanjena, a samim tim potencijalni rizici po bezbednost značajno veći, izjavio je Miloš Kostić iz Rečne policije.

On je za Tanjug rekao da, kada je reč o kupačima na rekama, njima se ne preporučuje da se kupaju na neuređenim kupalištima i preporučuje se da biraju mesta gde postoje sve službe koje će im pružiti pomoć u slučaju da dođu u nezgodnu situaciju.

Kostić je naveo da je u poslednjih par godina vrlo intenziviran rečni saobraćaj, naročito u pogledu malih nautičara.

"To su svi oni naši građani koji sa svojim plovilima borave na rekama tokom ovih letnjih meseci. Samim tim, što je intenzivniji boravak plovila na rekama, i poslovi iz delokruga i nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova su složeni, a sve u cilju očuvanja lične imovinske sigurnosti građana", rekao je Kostić.

Kostić je ukazao da kupanje na neuređenim kupalištima predstavlja izuzetno veliki bezbednosni rizik jer na takvim mestima, na takozvanim neuređenim kupalištima i plažama, ne postoje spasilačke službe, kao ni službe hitne pomoći, koje bi svakom građaninu ukoliko dođe do nekog problema pritekle u pomoć.

"Samim tim, ugrožavanje života je na takvim mestima mnogo veće i intenzivnije", ukazao je Kostić.

Dodao je da na teritoriji Beograda postoji par neuređenih kupališta koja su posećena u toku sezone, ali da se i pored toga građani pre odlučuju da posete gadske bazene i Adu Ciganliju, što, kako on smatra, govori da građani razmišljaju o svojoj bezbednosti.

Kada je reč o plovidbi beogradskim rekama, Kostić je apelovao na sve građane koji plove Savom i Dunavom svojim plovilima da se pridržavaju pravila plovidbe i da ne ulaze u plovni put, jer na taj način ugrožavaju sopstvenu bezbednost i bezbednost članova posade, odnosno lica koje borave sa njima na čamcima.

Apelovao je da prilikom plovidbe građani ne konzumiraju alkohol ili druge opijate, jer su sve to uzroci koji će dovesti do ugrožavanja njihove bezbednosti.

On je objasnio da je iskakanje iz čamaca na sredini reke apsolutno nebezbedno i da takvo ponašanje ne preporučuje.

"Ovim putem ću uputiti svim građanima apel da se ne upuštaju u takve avanture, jer pre svega sam njihov motorni čamac ih može ugroziti i naneti im teške povrede i dovesti njihov život u opasnost", naveo je Kostić.

Prema njegovoj oceni, i pored intezivnijeg prisustva građana na rekama, kršenje propisa plovidbe, iako ga ima, nije toliko rasprostranjeno.

"Samim našim boravkom na akvatoriji reke Save i Dunava mi preventivno utičemo na sve potencijalne prekršioce zakona, tako da možemo reći da to držimo pod kontrolom", istakao je Kostić.

Kada je u pitanju noćno kupanje, Kostić je istakao da je nepreporučljivo kupati se na mestima gde ne postoji nadzor.

Kada je reč o bezbednosti plovidbe na rekama, Kostić ističe da je bitno da je plovilo tehnički ispravno i da poseduje svu potrebnu opremu predviđenu propisima o plovidbi.

"Kada dođemo u neku rizičnu situaciju, sva ta oprema će nam biti od značajne pomoći. To su pre svega spasilački prsluci ili pojasevi, komplet prve pomoći, protivpožarni aparat i mnoga druga oprema koja će nam u takvim situacijama značajno značiti u cilju spasavanja lične sigurnosti", ukazao je Kostić.

Govoreći o slučaju teretnog broda koji je u petak naleteo na čamac nedaleko od Ade Međice, Kostić kaže da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd, kao i inspektori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preduzimaju intenzivne mere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti i rasvetljavanja te nezgode.