14. jul 2024 12:20

Polovina: U Kliničkom centru do 10 časova više od 160 građana na pregledima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Polovina: U Kliničkom centru do 10 časova više od 160 građana na pregledima

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja danas od osam do 17 časova, u više od 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije organizuje akciju besplatnih preventivnih pregleda, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, a ove nedelje u fokusu su pregledi štitne žlezde i provere hormona i šećera u krvi.

U Kliničkom centru Srbije od jutros je veliko interesovanje građana, do 10 časova upisalo se više od 160 pacijenata, rekla je za Tanjug dr Snežana Polovina, endokrinolog UKCS.

“Urađen im je EKG, izvađena krva za krvnu sliku, šećer u krvi i analiza hormona. Takođe, obavljen im je ultrazvuk štitne žlezde i pregledani su od strane endokrinog hirurga ili endokrinologa, odnosno interniste”, rekla je Polovina.

Ona je posebno istakla značaj ove akcije ministarstva zdravlja za mlade građane.

“Bolesti štitaste žlezde su karakteristične zapravo za mlađu populaciju. One su najzastupljenije baš u uzrastu od dvadesetih do pedesetih godina života, pošto je to bolest karakteristična za ženski pol. Sedam do osam puta češće se javlja kod žena u reproduktivnom periodu, kada su hormoni jajnika najaktivniji”, pojasnila je ona.

Dr Polovina je pozvala mlade da dođu u jednu od 160 zdravstvenih ustanova i urade pregled danas do 17 časova.

“Kada pacijent stigne, prvo se uradi EKG, zatim krv za krvnu sliku, kontrolu šećera i analiza hormona. Potom odlazi na ultrazvuk štitaste žlezde. Nalazi hormona biće gotovi u naredna dva-tri dana, a telefonski brojevi pacijenaga su uzeti. I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje”, poručila je ona.

Polovina je naglasila da su preventivni pregled ključ dobrog funkcionisanja zdrsvstvenog sistema.

“Dosadašnja ova akcija je obuhvatila negde oko 100.000 građana Srbije. Od toga, čak 10 odsto je upućeno na dalju dijagnostiku, jer je pronađeno oboljenje za koje nisu ni znali da imaju. Upravo u tome je značaj ovoga. Ministarstvo osluškuje koje su zone interesovanja kada je reč o preventivnim pregledima i u skladu sa time se i organizuju pregledi, da se obuhvate najosetljivije grupe stanovništva”, zaključila je dr Polovina.

Građanima koji su došli na preventivne preglede u UKCS obezbeđena je voda za piće, takođe, prostor je optimalno klimatizovan kako bi boravak u čekaonicama i ordinacijama tokom pregleda prošao bez problema.