14. jul 2024 15:37

Raseljeni Srbi iz Krajišta obeležili hramovnu slavu, naišli na provokacije Albanaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raseljeni Srbi iz Krajišta obeležili hramovnu slavu, naišli na provokacije Albanaca

Foto: Tanjug video

LIPLJAN - Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana okupili su se danas na liturgiji u crkvi Svetih Vrača Kozme i Damjana kako bi obeležili hramovnu slavu gde su naišli na provokacije Albanaca koji su ometali liturgiju puštanjem glasne muzike.

Raseljene Srbe iz ovog mesta, koji su organizovano i ove godine došli kako bi u već oskrnavljenoj crkvi obeležili današnji praznik dočekali su ispisani grafiti UČK.

Kostadinka Rašić koja je posle nekoliko godina posetila rodno Krajište naglašava da je ovo nepotreba provokacija od strane nekadašnjih komšija.

"Očigledno ne razumeju vaznost praznika za nas Srbe. Ja bih plakala na sve ovo, ne znam šta da kažem, ovde sam rođena i živela sam ovde 20 godina. Nisam dolazila nekoliko godina, sad sam opet došla, uželela sam se svog sela", rekla je Kostadinka Rašić.

Sandra Nedeljković rekla je za Tanjug da je bez obzira na provokacije ovo dobra prilka da se ljudi okupe oko svetinje.

"Bitno je da isečemo kolač i osveštamo žito. Ne obraćamo pažnju na provokacije, mi smo tu s razlogom, da očuvamo našu tradiciju i idemo dalje", rekla je ona.

Stevan Jazavac koji se nedavno iz Nemačke vratio na Kosovo i Metohiju ističe da je najbolji način ignorisati ovakve provokacije.

"Oni to rade u inat, da bi se mi naljutili ali nam ne može niko ništa. Ljubite vaše neprijatelje, kaže Hristos, sin Božiji", rekao je Stevan Jazavac.

Lipljanski paroh Dragiša Jerinić izjavio je da pre nekoliko dana kada je sa vernicima došao da očisti prostor oko crkve, grafita i zastava nije bilo.

"Neće nas ovo poremetiti, mi ćemo i dalje dolaziti, meni se čini da je ovo poziv da možemo da dođemo da ovde da služimo liturgiju, a ne samo svete obrede. Polako vidimo da dolazi vreme da možemo da dođemo ovde da obnovimo i ovu crkvu", rekao je paroh lipljanski.

U Krajištu je pre sukoba na Kosovu i Metohiji živelo oko stotinak Srba, a danas ih više nema.