16. jun 2024 12:16

Nenad Stefanović: Tužilaštvo sarađuje sa policijom Španije i FBI u slučaju Ane Knežević

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stefanović: Tužilaštvo sarađuje sa policijom Španije i FBI u slučaju Ane Knežević

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu sarađuje sa Nacionalnom policijom Španije i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) u slučaju američke državljanke Ane Knežević, za koju se veruje da je najpre oteta, a potom ubijena, rekao je danas glavni javni tužilac VJT-a Nenad Stefanović

On je za Blic rekao da to tužilaštvo postupa po zamolnicama Vlade SAD i Kraljevine Španije koje vode istrage o ubistvu Ane Knežević, protiv njenog supruga Davida Kneževića.

Stefanović je objasnio da VJT u Beogradu zajedno sa pripadnicima MUP Srbije, u skladu za Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i kolegama iz Španije i SAD prikuplja neophodne dokaze protiv osumnjičenog, koji bi mogli da rasvetle slučaj nestale žene.

"U Beogradu su do sada već obavljeni pretresi prostorija, ispitano je više svedoka, među kojima su i roditelji osumnjičenog, zatim lica iz rentakar agencije iz koje je Knežević iznajmio automobil kojim se, kako se sumnja, odvezao do Španije.Takođe su prikupljeni dokazi o njegovom kretanju i telefonskim komunikacijama, koji će biti prosleđeni kolegama iz inostranstva", rekao je on.

Stefanović je govoreći o sporazumu sa Nikolom Bajićem u slučaju tzv. prve otmice "Zemunskog klana" od pre 27 godina, rekao da nikada nikom više ne bi smelo da se dogodi da toliko čeka na istinu i pravdu.

"U sistemu bezbednosti, policajci koji zloupotrebom službenih ovlašćenja maltretiraju građane i čine krivična dela, neće biti tolerisani, jer sistem pre svega, ima za cilj zaštitu građana od svih oblika kriminala, nasilja i korupcije", rekao je on.

Dodao je da kada je reč o samom ovom postupku, posle ovog priznanja, koje je eliminisalo sve nedoumice, očekuje da svi okrivljeni budu oglašeni krivim i osuđeni na kazne propisane zakonom.

Stefanović je naglasio i da se u dosadašnjoj praksi krivično delo trgovina ljudima koje je specifično, pokazalo kao problematično za dokazivanje, s obzirom da žrtve mahom promene iskaze tokom istrage, odnosno počnu da tvrde kako nisu bile seksualno eksploatisane, već da su sve radile dobrovoljno.

To je, kako je dodao, slučaj i sa postupkom protiv braće Uroša i Miloša Panića protiv kojih je nedavno podignuta optužnica zbog posredovanja u vršenju prostitucije, a koji je rezultirao optuženjem za lakše krivično delo posredovanje u vršenju prostitucije, koje je u nadležnosti osnovnog javnog tužilaštva, odnosno suda.

"Zbog toga smatram da je neophodno sistemski raditi na podršci žrtvama od otkrivanja krivičnog dela do sudskog epiloga", rekao je Stefanović.

On je govoreći o slučaju Ribnikar, rekao da je taj postupak zatvoren za javnost zbog zaštite interesa maloletnih lica i da zbog toga ne može da govori o onome što se dešava u sudnici.

"Međutim, imajući u vidu sve dokaze koje je tužilaštvo prikupilo i koje će predstaviti na glavnom pretresu, očekujem da svi okrivljeni budu oglašeni krivim i osuđeni u skladu sa zakonom", kazao je glavni tužilac VJT.

Na pitanje dokle se stiglo u istrazi protiv osumnjičenih za teško ubistvo osuđenika u zatvoru u Padinskoj skeli, Stefanović je rekao da je to složeni događaj i da će u naredbom periodu biti procesuirani svi koji su svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem doprineli da dođe do tog tragičnog događaja, naglašavajući da tu pre svega mislim na određene zaposlene u zatvoru.

Govoreći o ubistvu MMA borca Stefana Savića, Stefanović je kazao da što se tiče postupanja tužilaštva istraga je privedena kraju i da se sada čekaju nalazi i mišljenja naloženih veštačenja i postupanje crnogorskih pravosudnih organa po zamolnici za ispitivanje jednog svedoka, a da će nakon okončanja svih radnji u okviru istrage biti odlučeno da li će osumnjičeni biti optuženi u odsustvu.

Stefanović je rekao i da nije u mogućnosti da komentariše nedavno ubistvo u Beogradu brata potpredsednika Vlade Federacije BiH Đorđa Mijatovića za koje su osumnjičeni dečaci od 15 i 16 godina, jer kako naglašava taj postupak je zavoren za javnost u skladu sa Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnika.

On je naveo i da kada je reč o predmetu poznatom kao "Banjska" , rekao da VJT u Beogradu u ovoj istrazi sarađuje sa MUP-om, Upravom carina i drugim državnim organima Srbije, i da se u cilju utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja preko Ministarstva pravde obratilo EULEX-u.

"Od Misije EU zadužene za vladavinu prava na KIM zatražena je dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska. Dokumentacija do danas nije dostavljena", rekao je Stefanović.

Stefanović je naglasio i da je istraga u slučaju milionske prevare u EPS-u završena i da je u toku izrada optužnice.

On je dodao i da su u toku 2023. pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu pokrenuti krivični postupci protiv 101 osumnjičenog zbog krivičnog dela Pranje novca u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijardi dinara i da je najveći broj njih optužen tokom 2023. i u 2024. godini. Paralelno je procesuirano 12 poreskih inspektora koji su zloupotrebom svojih službenih ovlašćenja tim licima omogućavali da izbegnu poreske obaveze, a potom novac na različite načine plasiraju u legalne tokove", zaključio je Stefanović.