26. jun 2024 10:45

Bećirić: Zakonik predviđa da se na glavnom pretresu ponovo saslušaju svedoci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bećirić: Zakonik predviđa da se na glavnom pretresu ponovo saslušaju svedoci

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Advokat Denis Bećirić izjavio je danas, povodom svedočenja oštećene Ive Ilinčić tokom suđenja vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću, optuženom za silovanje i seksualno uznemiravanje nekoliko polaznica te škole, da žrtve moraju tokom suđenja ponovo da daju iskaz, iako su ga već dale u istrazi, zato što Zakonik o krivičnom postupku predviđa da se na glavnom pretresu ponovo saslušavaju svedoci koji su već dali iskaz u istrazi.

"Nekada je postojao još jedan korak da ti isti ljudi daju iskaz pre svega u policiji pa onda u tužilaštvu, odnosno kod istražnog sudije, pa na glavnom pretresu. Sada je to donekle malo skraćeno, ali i dalje podjednako mučno za one koji to rade", objasnio je advokat za Tanjug.

Često dolazimo u situaciju da sudija kaže da je žrtva to već rekla, a branilac insistira na tome da se kaže ponovo. To je strategija odbrane koja je takva kakva jeste, rekao je on.

"Ovde je strategija da se isprovocira sudija da kazni branioca ili donese još neku meru, kako bi mogao da kaže da im je onemogućeno pravo da se brane. Sudija to ima u vidu i dopušta više nego što bi trebalo," naveo je on za K1.

Aleksić nije primenjivao fizičku silu, već je psihološki manipulisao i vršio pritisak na devojke koje su pohađale njegovu školu od malih nogu.

"To je ono što oni potenciraju tokom čitavog procesa i to bi najbolje objasnili sudski veštaci koji su obavili razgovor sa svim oštećenima i kako žrtve reaguju u različitim situacijama. Ovde je vrlo specifično, jer su sve te devojke u tu školu dolazile sa nekih sedam ili osam godina i za tih desetak godina, on je imao mogućnost da ih oblikuje kako god želi i da proceni koja devojka može da bude podložna manipulacijama i pritisku. Jasno ih je birao i poznaje ih, kako on kaže, "u dušu". Njemu je bilo jasno da on to ne sme da radi", rekao je advokat i objasnio da Aleksić nije primenjivao fizičku silu, ali da mu je Iva Ilinčić jasno stavila do znanja da ona to ne želi.

Bećirić kaže da je teško prognozirati kada će ovaj slučaj dobiti epilog jer to pre svega zavisi od sudije koji je sada u prilici da izabere koga će pozvati da bude svedok u ovom postupku, istakavši da ima dosta predloženih svedoka što ne znači da će svi biti pozvani.

Kako je naveo, sudija će verovatno pozvati i veštake koji su veštačili tokom istrage da i oni daju iskaz, nakon čega će izvesti pisane dokaze napomenuvši da to može trajati još šest meseci, a može da bude i još dve godine.

Raspon Aleksićeve kazne zavisiće od toga za koja dela će biti osuđen i da li će biti osuđen.

"Stavljeno mu je više krivičnih dela na teret, od kojih su za neka predviđene kazne od po 15 godina. Za svako delo, ako bude osuđen, izriče se pojedinačna, jedinstvena kazna, koja po zakonu ne može biti veća od 20 godina. Međutim, ne može se licitirati kako i za šta će biti osuđen. Taj raspon je jako veliki." - zaključio je Denis Bećirić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Suđenje se nastavlja 20. ii 23. septembra.