8. jul 2024 10:53

Kostić: Građani nisu svesni rizika koji vlada na rekama, apelujemo da budu oprezni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kostić: Građani nisu svesni rizika koji vlada na rekama, apelujemo da budu oprezni

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Rizik od opasnosti za nezgode koje donose kupanje i plovidba na rekama povećan je tokom letnjih meseci, a komandir rečne policije Miloš Kostić naveo je da je plovidba građana na rekama u poslednjih nekoliko godina znatno intenzivnija i da se propisi krše u znatno većem obimu.

Rečna policija apeluje na oprez građana nakon nesreće na Savi koja se desila u petak, kada je došlo do sudara čamca i teretnog broda. Jedan muškarac je doplivao do obale, a ženska osoba se udavila i izvučena je iz vode u subotu u tri ujutru.

Za trećom osobom koja je doživela nezgodu u petak u sudaru čamca i teretnog broda i dalje se traga, a utisak komandira policijske ispostave za bezbednost na rekama PU Beograd jeste da učesnici nisu dovoljno svesni rizika koji vlada na rekama, prenosi RTS.

"Naši građani moraju da vode računa o pravilima plovidbe, da poštuju plovidbene znakove i da pre svega plove van plovnog puta kako ne bi ugrozavali plovidbu teretnih brodova čiji saobraćaj je znatno inztenzivniji tokom cele godine", naglasio je Kostić.

Česta je pojava na gradskim rekama da građani čamcima dođu na sredinu i onda skaču i kupaju se.

"To je apsolutno zabranjeno. Ako se kupamo tokom plovidbe, može doći do ugrozavanja bezbednosti. Elisa čamca može naneti jako teške povrede i ugroziti život", rekao je Kostić.

Kontrole policijskih službenika vrše se tokom celog dana, a veliki apel za sve građane je da ne ostaju do kasnih sati na rekama, jer je u tim trenucima plovidba izuzetno složenija, vidljivost smanjenija i samim tim je opasnost ugrožavanja bezbezdnosti povećana.