25. jul 2024 18:51

Vučević: Srbija daleko jača nego ranije, o tome govore činjenice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Srbija daleko jača nego ranije, o tome govore činjenice

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Miloš Vučević poručio je u Skupštini da je Srbija danas daleko jača država nego što je bila i da je siguran da će biti još bolja zahvaljujući narodu i odlučnoj politici koja se vodi.

"Danas je stanje u zdravstvu, prosveti, odbrani neuporedivo bolje nego što je bilo. Da li je sve idealno, nije, ali radimo da bude bolje“, rekao je Vučević odgovarajući poslaniku Milošu Parandiloviću iz poslaničke grupe Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije.

Kako je Vučević naveo, Parandilović je svojim izlaganjem uspeo da postigne "zavidan broj decibela", ali i da se nijednom rečju ne posveti dnevnom redu parlamenta.

"Nijedna tačka vam nije bitna, a znate li zašto, zato što ga niste ni pogledali. Naučili ste ovaj tekst da ispadnete mnogo hrabri i drčni, a izbacujete gomilu neistina", naveo je Vučević.

Premijer je istakao da je Srbija danas daleko jača država nego što je bila.

Svi građani imaju jednaka prava, Bošnjaci više da konkurišu u institucijama

Premijer je izjavio danas odgovorajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije u vezi sa većim učešćem Bošnjaka u državnim organima da Srbija nema problem, ni politički ni suštinski da bošnjačka zajednica bude jednako tretirana u svim institucijama u svim delovima Srbije i pozvao ih da konkurišu.

"Treba motivisati sve građana, bez obzira kojoj naciji pripadaju, da imaju prava da konkurišu i u odbrambenim snagama, policiji, pravosudnim oraganima...", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje poslanika Ahmedina Škriljeja iz Stranke demokratske akcije Sandžaka u delu sednice posvećene poslaničkim pitanjima.

On je to rekao na pitanje Škriljeja u kom roku vlada planira da usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, službama bezbednosti i drugim republičkim institucijama i organizacijama sa nacionalnom strukturom stanovništva u kako je rekao, sandžačkim opštinama i da omogući srazmernu zastupljenost bošnjačkog naroda u tim institucijama. 

Vučević je dodao da to nije samo pitanje koje može statistički da se posmatra i naveo da je interes Srbije da struktura svih organa odražava stvarnu sliku i priliku Srbije, kao i da se pokaže da svi građani imaju jednaka prava po Ustavu i po zakonima.

Značajan iskorak u pregovorima sa poljoprivrednicima

Miloš Vučević izjavio je u Skupštini Srbije da je napravljen značajan iskorak u pregovorima sa poljoprivrednicima i istakao da je zadovoljan što je pet udruženja prihvatilo predlog koji je dogovoren sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom poljoprivrede, kao i u kontaktu sa predsednikom Republike.

"Ponuđeno je novih do 17.000 dinara regresa za sertifikovano seme po hektaru dok je 2021. godine subvencija iznosila 4.000 dinara po hektaru za seme", rekao je premijer odgovarajući na pitanje poslanika Jedisntvene Srbije Živote Starčevića o sastanku koji je 18. jula održan sa predstavnicima sedam poljoprivrednih udruženja i šta podrazumevaju najavljene izmene i  zakona o podsticajima u poljoprivredi.

Što se tiče stočarstva, Vučević je naveo da se izašlo sa predlogom da se na postojećih 40.000 dinara po grlu omogući, kroz izmene (zakona), dodatna subvencija od 60.000 dinara za junice od 12 do 24 meseca sa obavezom da budu u gazdinstvu najmanje tri laktacije, odnosno tri sezone.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović preneo je u parlamentu koji su bili zahtevi poljoprivrednika, kao i tačke oko kojih su se sporazumeli.