27. jul 2024 18:05

Otvoren Prozor u EXPO 2027: Srpski olimpijci iz Beograda sa Vučićem igrali iks oks

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Prozor u EXPO 2027: Srpski olimpijci iz Beograda sa Vučićem igrali iks oks

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju Srpske kuće u Parizu i tom prilikom prvi isprobao "Prozor u EXPO 2027“ – interaktivnu, virtuelnu aktivaciju koja spaja Pariz i Beograd i odigrao popularnu igru protiv kajakaša Anđela Džombete i tekvondistkinje Tijane Bogdanović, koji su se u tom trenutku nalazili u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

"Ovo je bilo zaista jedinstveno iskustvo! Baš kao što su Olimpijske igre jedinstveno iskustvo u životu svakog sportiste. Sigurni smo da će tako biti i za tri godine u Beogradu kada budemo domaćini EXPO 2027, a posebno nas raduje to što je fokus teme ove izložbe na sportu“, složili su se naši olimpijci.

Kajakaš Anđelo Džombeto koji se sprema za put u Pariz na Olimpijske igre (OI) rekao je posle partije da mu je čast što je učestovao u igri sa predsednikom i da se rado odaziva događajima koji promovišu sport.

"Ovog puta predsednik je bio bolji. Nadam se da ću ga sledeći put pobediti, kada se vratim sa OI", rekao je Džombeta.

Govoreći o OI, rekao da je da putuje u Pariz za šest dana i da je ekipa veoma nestrpljiva, kao i da je druženje poput današnjeg motivacija za OI.

On je dodao da je ekipa spremna i da je cilj da roditeljima, građanima i državi donesu medalje, kao i da je projekat Expo 2027 idealna šansa za popravljanje imidža i ugleda države.

"Bićemo u prilici da budemo domaćini velikom broju zemalja i verujem da će to biti prilika da dodatno privučemo turiste iz svih krajeva sveta. Sviđa mi se što je taj projekat povezan sa sportom i nastaviću da se rado odazivam ovakvim događajima", rekao je Džombeta.

Tekvondistkinja Tijana Bogdanović istakla je da ima ogromna očekivanja od uspeha srpskih sportista na OI i da im pruža veliku podršku.

"Biću u Srpskoj kući u Parizu i jedva čekam da odem tamo i da navijam za sve naše sportiste", rekla je Bogdanović.

Govoreći o manifestaciji Expo 2027, ona je rekla je da ima velika očekivanja i da sa nestrpljenjem iščekuje da vidi kako će sve izgledati.

"Veoma mi je drago što sam deo toga, što mogu da učestvujem i što se baš u našoj zemlji održava takva manifestacija. Mislim da ćemov opravdati očekivanja i jedva čekam da vidim kako će sve to izgledati", rekla je Bogdanović.

Aktivacija "Prozor u EXPO 2027“ biće dostupna posetiocima do 8. avgusta i otvoriće specifičan prostor za igru između Pariza i Beograda i time dodatno naglasiti značaj teme specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd “Igra(j) za čovečanstvo: sport i muzika za sve”.

Jedan interaktivni prozor nalazi se u Srpskoj kući u Parizu, a drugi u Beogradu, na početku Knez Mihailove ulice. Svi posetioci Srpske kuće moći će kroz igru, pokret i zabavne igre da se takmiče sa stanovnicima i posetiocima Beograda u realnom vremenu.

"Prozor u EXPO 2027“ samo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti kroz koje će projekat EXPO 2027 Beograd biti predstavljen u Srpskoj kući posetiocima iz celog sveta, tokom trajanja najveće sportske manifestacije, najavili su organizatori.

EXPO 2027 Beograd biće održan u Beogradu u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, kada se očekuje da će se tokom 92 dana trajanja manifestacije u Beogradu okupiti više od 3 miliona posetilaca, kao i predstavnici više od 120 zemalja, koje će predstaviti svoje viđenje teme izložbe.