12. avgust 2024 14:43

Kfor: Stalno smo prisutni na mostu na Ibru, sprovodimo redovne patrole

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kfor: Stalno smo prisutni na mostu na Ibru, sprovodimo redovne patrole

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

KOSOVSKA MITROVICA - Misija Kfor saopštila je danas da je stalno prisutna na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i da redovno sprovodi patrole u okolini mosta, kako bi obezbedila stabilnost i bezbednost svih lokalnih zajednica.

Kfor je tako odgovorio Tanjugu na pitanje zbog čega su pojačane patrole Kfora na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici i ponovio da neće oklevati  da se pozabavi bilo kojim razvojem koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje mandata UN.

"Naš stav po ovom pitanju bio je jasan, transparentan i dosledan sve vreme. Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar/Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji mi u potpunosti podržavamo. Nikada nećemo spekulisati o bilo kakvim hipotetičkim scenarijima. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat - zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks), koji su prvi i drugi bezbednosni odgovorni", navodi se u saopštenju Kfora.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa