15. avgust 2024 13:14

Kosovska Mitrovica: Patrole KFOR-a i Euleksa i dalje prisutne oko mosta na Ibru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kosovska Mitrovica: Patrole KFOR-a i Euleksa i dalje prisutne oko mosta na Ibru

Foto: Milan Milićević

KOSOVSKA MITROVICA - Na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i danas su prisutni pripadnici italijanskog kontigenta KFOR-a sa dva vozila, dok pripadnici Euleksa patroliraju i dalje u okolini mosta, javlja dopisnik Tanjuga.

Situacija je mirna i pored ranijih najava vlasti u Prištini da će most otvoriti za saobraćaj, a radovi na sređivanju mosta nastavljeni su i danas.

Misija Euleks je, u ranijem saopštenju Tanjugu, rekla da je formirana policijska jedinica te misije kako bi se stekla svest o situaciji oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, a koja sprovodi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa, sedam dana u nedelji, uključujući, navodi se, ali ne ograničavajući se na, blizinu mosta.

KFOR je ponovio da ta misija održava stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar, kao i da u Kosovskoj Mitrovici i okolini sprovodi redovne patrole.

Naveli su i da su posvećeni tome da doprinesu bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN.

Misija je navela i da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle da stvore tenzije, što je, kako su istakli, ključno za trajnu bezbednost širom KiM - za dobrobit svih ljudi i zajednica i za regionalnu stabilnost.

"Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant KFOR-a ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi, i neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj iu skladu sa našim mandatom UN.

U međuvremenu, pitanje mosta komentarisali su i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak koji su ponovili da o tom pitanju mora da se razgovara kroz dijalog uz posredstvo EU.

Lajčak je ocenio da nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa i da će se o otvaranju mosta razgovarati na sledećem sastanku u Briselu, kao i da su optužbe (Prištine) da je EU protiv otvaranja mosta ili da je promenila stav obmanjujuće.

Stejt department ponovio je da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju nikakve poteze kojima se menja sadašnji status mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku, uz ocenu da njegovo otvaranje za saobraćaj povećava mogućnost za nasilje i stavlja u opasnost lokalno stanovništvo i vojnike KFOR-a, među kojima su i Amerikanci.

Istovremeno apelovali su na Prištinu "da ne preduzima jednostrane i nekoordinisane poteze, i da pitanje rešava u dijalogu pod okriljem EU", ali i da je cilj da se sa Prištinom radi na stvaranju uslova pod kojima će most moći da se otvori za saobraćaj.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. 

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.