23. avgust 2024 13:25

Komesarijat: Migranti spaseni iz Drine zbrinuti u prihvatnom centru uz kompletnu negu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Komesarijat: Migranti spaseni iz Drine zbrinuti u prihvatnom centru uz kompletnu negu

Foto: AP Photo/

BEOGRAD - Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije odmah je reagovao nakon nesreće na Drini kada se prevrnuo čamac sa oko 30 migranata i nakon medicinskog zbrinjavanja povređenih i sprovođenja neophodne procedure od strane nadležnih organa obezbedio smeštaj i zbrinuo ukupno 16 osoba.

U saopštenju Komesarijata navodi se da je od zbrinutih osoba šest maloletnika bez pratnje roditelja i da su oni smešteni u prihvatni centar Komesarijata, namenjen za smeštaj dece bez pratnje, dok su preostala lica zbrinuta u drugim prihvatnim centrima kojima rukovodi Komesarijat.

U nesreći koja se dogodila između srede i četvrtka spaseno je 18 osoba, uključujući 10 dece, a prema dostupnim informacijama, najviše lica je poreklom iz Sirije.

Zamenica komesara, Svetlana Velimirović, posetila je maloletnike i zajedno sa predstavnicima centra za socijalni rad, nevladinih organizacija i medicinskog tima, koji su prisutni u Centru i na raspolaganju su maloletnicima za sve njihove potrebe, uverila se u njihovo zdravstveno stanje.

Tokom posete oni su potvrdili da su deca dobila svu neohodnu pomoć i podršku ali su obezbeđene i eventualne dodatne potrebe koja deca mogu da iskažu obzirom na tragične okolnosti koje su ih zadesile.

Kako se navodi Komesarijat će nastaviti da pruža sveobuhvatnu negu toj ranjivoj kategoriji i izražava žaljenje povodom ovog tragičnog događaja, u kome je više ljudi izgubilo živote, uključujući majku i dete.

"Ovaj slučaj ponovo skreće pažnju na ogromne rizike sa kojima se migranti suočavaju prilikom ilegalnih prelazaka granice, ugrožavajući svoje živote u opasnim uslovima. Komesarijat apeluje na međunarodnu zajednicu da intenzivira napore u pronalaženju održivih rešenja za migrantsku krizu, kako bi se sprečile ovakve tragedije u budućnosti. Istovremeno, pozivamo na hitno procesuiranje organizatora ilegalnih prelazaka preko reke Drine, jer ovakvi postupci direktno ugrožavaju ljudske živote", navodi se u saopštenju Komesarijata.