23. avgust 2024 15:42

Gojković i Begović razgovarale o razvoju novih tehnologija u Srbiji i njihovoj primeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković i Begović razgovarale o razvoju novih tehnologija u Srbiji i njihovoj primeni

Foto: TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

NOVI SAD -  Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se danas sa predsednicom Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Majom Gojković i tom prilikom istakla da u Vojvodini imamo sjajne naučne institute koji predstavljaju pravu sliku države koja prepoznaje potencijale i ulaže u njih, kao i da se investicije u nauku uvek brzo vrate.

Begovićeva je obišla Institut za veštačku inteligenciju i Institut BioSens, kao i Naučno-tehnološki park Novi Sad, saopštilo je Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija.

"Veštačka inteligencija je značajna na globalnom nivou i naša država je prepoznala tu činjenicu i ne kaska za svetskim trendovima. Osnovan je Institut za veštačku inteligenciju, već se priprema druga Strategija veštačke inteligencije, naša država je predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, tako da Vlada Srbije zaista prepoznaje važnost ove prioritetne oblasti i izuzetno mnogo radi na tome da Srbija bude u toku sa svetskim trendovima", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, veštačka inteligencija je ogroman potencijal naše države jer se, kako je rekla, primenjuje uveliko u različitim sferama naših života.

"Institut Biosens je građanima najpoznatiji po poljoprivredi i digitalizaciji poljoprivrede. Napravili su prošle godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede platformu eAgrar i omogućili poljoprivrednicima da jednostavno, preko mobilnog telefona, kompjutera pristupe neophodnim podacima i omoguće sebi subvencije", kazala je ona.

Navela je da ovaj institut ima mnogo širu primenu u biotehnologiji, bioinformatici i veštačkoj inteligenciji.

"Naravno, Institit NS seme, Institut za kukuruz i Univerzitet u Novom Sadu takođe imaju velik potencijal i predstavljaju veliku snagu za našu nauku koja mnogo utiče na ekonomiju države i sve je to ogromno bogatstvo Vojvodine", zaključila je Begovićeva.

Predsednica Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Maja Gojković istakla je oslanjanje na nauku kao prioritet u radu Pokrajinske vlade, kao i Vlade Srbije.

Navela je da je Vojvodina naročito zainteresovana za razvoj nauke i inovativnih načina rešavanja problema u oblasti poljoprivrede s obzirom na velike klimatske promene u svetu.

Nakon održanog sastanka, Begovićeva i Gojkovićeva posetile su i obišle Institut BioSens, gde je održan sastanak sa direktorom Vladimirom Crnojevićem.

Nakon toga, posetile su i Naučno-tehnološki park Novi Sad, gde su se sastale sa direktorom Srđanom Kolakovićem i obišle startap kompanije FeJuice, AtarAgtek i INIT technologies.

Takođe, održan je i sastanak sa rukovodstvom Instituta za veštačku inteligenciju na temu tekućih projekata Instituta.