23. avgust 2024 15:07

Bratislav Gašić prisustvovao svečanosti povodom prijema 183 podoficira u profesionalnu vojnu službu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bratislav Gašić prisustvovao svečanosti povodom prijema 183 podoficira u profesionalnu vojnu službu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu svečanosti povodom prijema u profesionalnu vojnu službu 183 polaznika 23. klase Osnovnog kursa za podoficire i polaznika prve klase Kursa za podoficire kandidata iz građanstva.

Posle čitanja naredbi o unapređenju u čin vodnika, Gašić je uručio je nagrade trojici najboljih u rangu na Osnovnom kursu – prvom u rangu vodniku Petru Boškoviću, drugom u rangu vodniku Slobodanu Đorđeviću i vodniku Marku Todoroviću, trećem u rangu.

Ministar odbrane uručio je nagrade i najbolje rangiranim slušaocima prve klase Kursa za podoficire kandidata iz građanstva – vodnicima Vladimiru Davidoviću, Brankici Ristić i Milici Milojević.

Gašić je, obraćajući se podoficirima, rekao da je ponosan i zadovoljan dok stoji pred strojem najmlađih podoficira Vojske Srbije, jer vidi "lica odlučnih i savesnih ljudi koji su izabrali najčasniji poziv – da služe svojoj zemlji".

"Mnogi od vas u stroj naše vojske stupili su kao profesionalni vojnici da bi tokom više godina truda, rada i zalaganja svojim starešinama dokazali profesionalizam i spremnost da i sami postanu starešine Vojske Srbije. Dan kada postajete vodnici nagrada je za sve što ste do sada postigli. Vođeni željom da budete deo bedema odbrane Srbije i da ponesete časno starešinsko zvanje, uspeli ste da savladate izazove intenzivne obuke i usavršavanja i ponesete svoje prve činove", istakao je on, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Naglasio je da su podoficiri do sada sigurno mnogo puta čuli da su upravo oni stub vojske i poručio da je to istina koju svakog dana sebi treba da ponavljaju.

"Vi ste ne samo stub nego i temelj našeg sistema. Od vas zavisi disciplina i motivacija vojnika. Na vašem znanju i veštini počiva individualna obuka. I zato svojim pretpostavljenima morate biti oslonac u službi, a svojim potčinjenima primer uvek i na svakom mestu", naveo je Gašić.

Dodao je da će njihovo znanje, ponašanje, izgled i stav biti mera svakom vojniku koji ih ugleda.

"Zato neka vaši standardi budu visoki jer će samo tako naša vojska biti bolja i snažnija", naglasio je ministar odbrane i dodao da prve podoficirske činove dobijaju u periodu kada se u Vojsku Srbije ulaže više nego decenijama unazad, jer se nabavlja novo naoružanje i oprema, ulaže u infrastrukturu i nastoji da se što više podigne životni standard naših pripadnika.

Gašić je poručio podoficirima da će njihov zadatak, osim savesnog i profesionalnog rada, biti i stalno usavršavanje.

"Osvežavajte, širite i produbljujte svoja znanja. Podižite nivo struke i ovladajte veštinama liderstva. Neka vas patriotizam i herojstvo istaknutih vojskovođa i podoficira iz srpske istorije trajno inspirišu, podstiču i snaže u svim vojničkim i životnim situacijama, kako biste sačuvali čast i ugled srpskog podoficira i odgovorno izvršili sve zadatke", istakao je Gašić i podoficirima poželeo da im sećanje na današnji dan nikada ne izbledi.

Najbolji u rangu, vodnik Petar Bošković rekao je, u ime polaznika 23. klase Osnovnog kursa za podoficire i u ime prve klase Kursa za podoficire kandidata iz građanstva, da su zajedničkim trudom, zalaganjem, ogromnom željom i ljubavlju prema otadžbini savladali različite izazove tokom usavršavanja, kako bi danas stajali časno i uspravne glave.

"Država smo predivne kulture, slavne istorije, časne prošlosti, hrabrih i ponosnih ljudi. Mi, sada najmlađi podoficiri naše države, učenjem smo se razvijali i jačali, pomerali svoje granice, težili da svakog dana budemo bolji nego prethodnog", naveo je Bošković.

Naglasio je da za njih ovo nije samo svečanost, već preuzimanje odgovornosti da se u daljem radu usavršavaju.

"Najlepši, ali i najteži deo tek predstoji. Čekaju nas novi izazovi, zadaci i dužnosti, nove prepreke, testovi i provere, novi uspesi, male i velike pobede. Obećavamo da ćemo nove dužnosti obavljati časno i odgovorno, kako to podoficiri Vojske Srbije jedino i znaju", rekao je vodnik Bošković.

Kako je istakao vodnik Vladimir Davidović, koji je Kurs za podoficire kandidata iz građanstva završio kao najbolji u klasi, želeo je da služi Srbiji i da se usavršava i dalje napreduje u karijeri.

" Podoficirski poziv častan je i plemenit posao u Vojsci Srbije. Zadovoljan sam stečenim iskustvom i obukom, imam prelepe uspomene i divna prijateljstva do kraja života", naglasio je vodnik Davidović.

Druga u rangu na Kursu za podoficire kandidata iz građanstva vodnik Brankica Ristić rekla je da se prijavila na navedeni kurs zbog toga što je, prema njenim rečima, velika čast biti podoficir Vojske Srbije.

"Osim toga, brojni su benefiti koje ovaj poziv nosi sa sobom, među kojima je siguran i stabilan posao. Kurs je bio veoma dinamičan, imao je i teške i lepe trenutke, ali se na kraju sve isplatilo", rekla je vodnik Ristić.

Prema rečima komandanta Centra za obuku i usavršavanje podoficira „Narednik Milunka Savić“ pukovnika Predraga Vasovića, u tom centru obučeno je više hiljada slušalaca – profesionalnih vojnika i kandidata iz građanstva.

"Na današnjoj svečanosti promovisani su podoficiri koji su uspešno završili višemesečno osposobljavanje u centrima i jedinicama Vojske Srbije. Naši najmlađi podoficiri se već u ponedeljak javljaju na svoje dužnosti za koje su konkurisali, odnosno za koje su se osposobljavali", rekao je pukovnik Vasović.