4. septembar 2024 12:43

Žarko Rakić: Potrebno da Srbi sačuvaju jedinstvo, nemoguće eliminisati Srbe na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Rakić: Potrebno da Srbi sačuvaju jedinstvo, nemoguće eliminisati Srbe na KiM

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas, govoreći o blokadi srpskih institucija na severu KiM, da je potrebno da Srbi sačuvaju jedinstvo i ne pokleknu pred pritiscima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, istakavši da je nemoguće eliminisati Srbe na KiM.

On je za Tanjug ocenio da je opasnost od hapšenja političkih predstavnika Srba veoma realna, ali dodao da je to kratkovida politika Kurtija da nasiljem pokuša da ostvari neke političke ciljeve, zato što je nemoguće eliminisati Srbe na severu pokrajine i uopšte na prostoru KiM.

"Nije uspeo sa planom da se otvori most u Kosovskoj Mitrovici, i ovo mu je sad neka kompenzacija gde pokušava da pokaže da je on neka sila sve u cilju unutrašnje potrebe na Kosovu, između ostalog i način da se spreče izbori na severu KiM koji su bili najavljeni a koje je on prihvatio pred međunarodnom zajednicom. On se neće smiriti, ali ta agresivna politika uvek izaziva još veći otpor", poručio je on.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Rakić kaže da je neophodno sačekati izbore u SAD i formiranje vlasti u EU kako bi se videlo ko će preuzeti posredničku ulogu između Beograda i Prištine u kom pravcu će ići ta međunarodna scena koja će, smatra on, sigurno uticati ne samo na Kosovo, već i na rat u Ukrajini i situaciju na Bliskom istoku.

"Što se tiče dijaloga on je odavno mrtav, očekuje se nova administracija u Briselu koja bi trebalo da bude formirana do kraja godine. Trenutno su pozicije toliko udaljene da je besmisleno da se razgovara o nekom ozbiljnom dijalogu, ovo što se događa je više neki igrokaz nego što zaista ima neku ozbiljnu suštinu", izjavio je on.

Rakić kaže da on narednih meseci očekuje nove iznenađujuće poteze Prištine, ocenivši da nema mnogo mesta za optimizam kada se stavi na spisak šta je Kurti sve u poslednjih par godina uradio na štetu Srba, drugih naroda na KiM, Srbije i pomirenja na Balkanu.

Komentarišući to što sa zapada izostaju mere protiv Prištine, Rakić je rekao da ukoliko se nakon američkih izbora dogodi to da SAD kažu Evropljanima "Kosovo je u vašem dvorištu, rešite taj problem", onda neće ništa moći u neko dogledno vreme da se očekuje zato što Evropa "nema snage, volje, političke moći da bilo šta ozbiljnije uradi" kada je reč o KiM.

"Oni nemaju mehanizam za pritisak na Kurtija ili nekog njegovog naslednika, tako da je jedna vrsta začaranog bračnog kruga u kom se krećemo i u kom ne vidim neku svetlu tačku u kojoj bismo mogli da poverujem da je to možda začetak nekog mirnog rešenja ne samo na KiM, nego uopšte na Balkanu", naveo je on.