4. septembar 2024 13:53

Vasilenko najavio posetu predsednika Kazahstana Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vasilenko najavio posetu predsednika Kazahstana Srbiji

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Skupštine Srbije i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš sastala se danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kazahstana Romanom Vasilenkom, koji je, kako se navodi iz parlamenta, najavio posetu predsednika te zemlje Kasima-Žomarta Tokajeva Srbiji.

Vasilenko je ocenio da u bilateralnim odnosima Srbije i Kazahstana postoji prostor za saradnju u mnogim oblastima od obostranog interesa, čemu parlamentarna diplomatija može biti podstrek, saopšteno je iz parlamenta.

Roman Vasilenko, zamenik ministra spoljnih poslova Kazahstana istakao je u razgovoru da je za njegovu zemlju Srbija važan partner na Balkanu, te da je oduvek smatrala da se pitanje Kosova i Metohije mora rešavati u okvirima Rezolucije 1244 UN i međunarodnog prava, čemu svedoči i činjenica da Kazahstan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Sagovornici su se složili da postoji prostor za unapređenje parlamentarne saradnje Srbije i Kazahstana u okviru sveukupnih bilateralnih odnosa i da će ona biti, između ostalog, u fokusu buduće saradnje dveju država.

Raguš je detaljno je informisala zamenika ministra spoljnih poslova Kazahstana Vasilenka o procesu evropskih integracija Srbije i spoljno političkim prioritetima naše zemlje, uz napomenu da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku, poštujći postulate međunarodnog prava i Povelju UN.

Poseban segment razgovora bio je posvećen aktuelnim dešavanjima i situaciji na Kosovu i Metohiji, a Raguš je izrazila veliku zabrinutost zbog jednostranih akcija prištinske strane, kojima su Srbima na KiM ugrožena ljudska, građanska i socijalna prava, a život učinjen nemogućim.

Raguš je istakla da se nada da će međunarodna zajednica raditi svoj posao i rešiti situaciju na terenu, dok Srbija ostaje posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i zaštiti svog naroda i nacionalnog identiteta na KiM.