10. septembar 2024 10:33

Vučević: Četvorica mladića uhapšena na KiM, nastavak terora nad srpskim narodom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Četvorica mladića uhapšena na KiM, nastavak terora nad srpskim narodom

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD- Premijer Miloš Vučević izjavio je jutros da su, prema novim informacijama, u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšena trojica mladića srpske nacionalnosti, kao i četvrti koji je to sve snimio telefonom.

"Po informacijama koje imam, jutros sam se čuo sa Petrom Petkovićem, trojica Srba, mladića srpske nacionalnosti su na severu pretučena, izvučeni iz jednog objekta pa pretučeni, a uhapšen je i četvrti koji je to sve zabeležio svojim telefonom, koji je snimao tu represiju i napad na srpske mladiće", rekao je Vučević za TV Prva.

Vučević je rekao da ima informaciju da su priveli jednog od mladića zato što su ga navodno identifikovali u vezi sa protestom Srba prošle godine u Zvečanu.

"Pitanje je gde će i kuda će voditi ta njihova inkvizitorska istraga, ali ono što nažalost se nastavlja je taj pritisak na Srbe svakodnevno", istakao je Vucević.

Ostanak u dijalogu je pitanje odgovornosti, ne smisla

Vučević je izjavio da je današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandar Vučića sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom uvod u sledeću rundu razgovora, odnosno dijaloga u Briselu, ali da će se tek videti da li će to nečemu rezultirati ili ne.

On je rekao da ostanak u dijalogu nije pitanje smisla, već odgovornosti.

"Mi ne smemo da ispadnemo krivi i oni koji su doveli do kraha dijaloga i do prestanka razgovora i da se onda krene na drugi način rešavanja čemu bi se mnogi obradovali posebno oni ne dobronamerni za nas i naš narod", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju sada posle svega šta se dešava na KiM treba neka naša reakcija, kriza, konflikt kako bi uvukao Srbiju u sukob.

"Kurtiju treba neka naša reakcija koja bi vodila u konfrontaciju zato što onda on ispada žrtva, zato što on dobija narativ koji mu treba i za izbore na KiM i pred međunarodnom zajednicom", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Opozicija najavljuje preuzimanje protesta oko litijuma zbog političkih poena

Vučević je  rekao da je predsednik Aleksandar Vučić u Ljuboviji imao vrlo važan dijalog sa građanima o litijumu, jer smo smo prvi put svi mogli da čujemo odgovore Rio Tinta, kao i da to što je deo opozicije najavio da i zvanično kreće u preuzimanje protesta protiv rudnika pokazuje da opozicione stranke sve zloupotrebljavaju zarad dobijanja političkih poena, pa i pitanje litijuma.

"Tako vam je bilo i kada su krenula okupljanja građana nakon masovnih ubistava i na Vračaru i u Duboni. Isto je na kraju isplivalo da je to u organizaciji političkih stranaka. Danas imate identičnu situaciju, da briga dela građana oko projekta Jadar i očekivano traženje odgovora na mnoga pitanja, dobijaju sada pravu sadržinu zloupotrebom opozicionalnih stranaka, odnosno onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju", naveo je Vučević. 

On je na pitanje da komentariše to što je deo opozicije najavio da i zvančično kreće u preuzimanje protesta, koje su ranije zvanično organizovala ekološka udruženja, kao i da pritisak na Vučića sa ulice treba da preuzmu stranke, rekao da je to očekivano i da je to sve ono o čemu je vlast ranije pričala.

Kaže da su Rio Tinto doveli upravo i Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije kada su te stranke bile na vlasti i njihovi koalicije i partneri.