17. septembar 2024 20:29

Vučić: Beogradska nadbiskupija igrala ključnu ulogu u očuvanju identiteta katolika u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Beogradska nadbiskupija igrala ključnu ulogu u očuvanju identiteta katolika u Srbiji

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras liturgijskoj proslavi povodom 100 godina od osnivanja Beogradske nadbiskupije i tom prilikom je poručio da je ta nadbiskupija tokom svog postojanja igrala ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u našoj zemlji.

"Povodom velikog jubileja i obeležavanja 100 godina od osnivanja Beogradske nadbiskupije upućujem najiskrenije čestitke svim pripadnicima katoličke zajednice u Srbiji, Beogradskoj nadbiskupiji i njenim vernicima. Ovaj značajni jubilej simbolizuje vek postojanja i duhovne brige nadbiskupije za vernike, kao i njen doprinos međukonfesionalnom i kulturnom bogatstvu naše zemlje. Nadbiskupija je tokom svog postojanja igrala ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u našoj zemlji", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

"Želim vam još mnogo uspešnih godina i nastavak rada u službi zajednice i vere", poručio je predsednik. 

Beogradska nadbiskupija proslavlja 100 godina postojanja, prisustvuje Vučić

Beogradska nadbiskupija večeras obeležava 100 godina svog postojanja, a centralnoj svečanosti upriličenoj u katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije u Beogradu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored predsednika, svečanosti prisustvuje premijer Srbije Miloš Vučević, kao i ministri Maja Popović i Nemanja Starović, patrijarh SPC Porfirije, visoki dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Evangeličke crkve, Islamske zajednice, kao i diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici.

Svečanost predvodi državni sekretar Svete stolice kardinal Pjetro Parolin.

Beogradska nadbiskupija je ranije ovog meseca u saopštenju navela da je nastala u vremenima nimalo lakim ni za svet, ni za Evropu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) na težnju katolika u Beogradu da dobiju svoju pomesnu Crkvu.

Kako su istakli konkordat između Svete stolice i Kraljevine Srbije potpisan u Rimu 24. juna 1914. godine i jednoglasno ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije u Nišu 8. avgusta te godine, kao i da je već u svojim prvim članovima predviđao osnivanje Beogradske nadbiskupije.

Dodali su da da Austro-Ugarska nije gledala blagonaklono na konkordatsko rešenje, jer nije želela da izgubi svoj status zaštitnika katoličke vere.

Prvi svetski rat zaustavio je primenu potpisanog konkordata, pa je beogradska nadbiskupija osnovana posle jedne decenije.

Za prvog beogradskog nadbiskupa imenovan je Ivan Rafael Rodić, tada apostolski administrator za Banat.

Nakon njega Beogradsku nadbiskupiju vodili su Josip Ujčić, Gabrijel Bukatko, Alojzije Turk, a u vreme raspada Jugoslavije Franc Perko, od 1986. do 2001, zatim Stanislav Hočevar sve do pre dve godine kada je na čelo nadbiskupije došao Ladislav Nemet.