1. oktobar 2024 14:06

Vučić: Srbija sa ponosom ističe da su njeni timovi dali doprinos istraživanjima CERN-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija sa ponosom ističe da su njeni timovi dali doprinos istraživanjima CERN-a

Foto: TANJUG/JULIJA BAKIĆ

ŽENEVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Veliki hadronski sudarač u CERN-u, koji se nalazi 90 metara ispod zemljine površine i tom prilikom je istakao doprinos koji su naučni timovi iz Srbije dali istraživanjima na ovom mestu.

"Ponosan na Srbiju i zadivljen onim što sam video u Velikom hadronskom sudaraču, znajući da i naša pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu našeg vremena. Srbija, kao punopravna članica CERN-a, sa ponosom ističe da su njeni timovi dali veliki doprinos istraživanjima koja se vrše upravo ovde, u najvećoj i najsloženijoj laboratoriji na svetu, a pogotovo kroz aktivno učešće u jednom od najkompleksnijih globalnih naučnih i tehnoloških istraživanja koja su ikada sprovedena", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici. 

Vučić u Ženevi na obeležavanju 70. godišnjice postojanja CERN-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučic prisustvuje prezentaciji generalnog direktora CERN-a Fabiole Đanoti o laboratoriji i njenoj budućnosti, koja se održava u centru "Globe of Science and Innovation" u Ženevi.

Po dolasku na prezentaciju, predsednika Vučića dočekali su dr Fabiola Đanoti, generalni direktor CERN-a i prof Eliezer Rabinovici, predsedavajući Savetu CERN-a.

Predsednik Vučić se upisao i u elektronsku Knjigu gostiju.

Vučić će potom prisustvovati ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.

Pozdravni govor na ceremoniji održaće generalni direktor CERN-a, a prisutnima će se obratiti i predsednik Vučić.

Među govornicima su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednica Vlade Letonije Evika Silina, predsednik Slovačke Peter Pelegrini, predsednica Švajcarske konfederacije Viola Amherd, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Italije Serđo Matarela, princeza Astrid od Belgije i predsedavajuci Savetu CERN-a Eliezer Rabinovic.

Zahvalan ljubaznim domaćinima na srdačnom dočeku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas u Ženevi učestvuje na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, zahvalio je predstavnicima te organizacije na dočeku.

"Zahvalan ljubaznim domaćinima na srdačnom dočeku, sa velikim nestrpljenjem očekujem prezentaciju generalne direktorke CERN-a Fabiole Đanoti, koja će nam govoriti o budućnosti najveće naučne laboratorije na svetu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Vučić je uz objavu priložio video snimak na kome se upisuje na elektronsku tablu. 

Vučić obišao Veliki hadronski sudarač koji razvija CERN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Veliki hadronski sudarač, ogromni akcelerator čestica, koji se nalazi na dubini od 87 metara ispod zemlje, u mestu Sesi, blizu francusko - švajcarske granice.

Vučića su dočekali saradnik na projektu Kompaktni mionski solenoid (CMS) Predrag Milenović, portparol, saradnik na CMS projektu Gotije Hamel de Montšanalo i saradnik CERN-a i saradnik na CMS projektu Vukašin Milošević.

Zajedno sa predsednikom Vučićem u obilasku bili su ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, kao i srpska delegacija.

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine i on ima 23 država članica, dok sa 38 država ima ugovore o saradnji.

CERN je najpoznatiji upravo po svom ogromnom podzemnom akceleratoru čestica, poznatom kao Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider, LHC) koji radi od 10. septembra 2008. Smešten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 50 do 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve.

U CERN-u se sada razvija akcelerator druge generacije, pod nazivom "HL-LHC" sa visokom luminoznošću, a nadogradnja će omogućiti povećanje broja sudara protona za najmanje pet puta.

Kasnije, u Ženevi Vučić će učestvovati na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.