9. oktobar 2024 13:24

Vučević: Ubistvo kralja Aleksandra je prvi pucanj Drugog svetskog rata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Ubistvo kralja Aleksandra je prvi pucanj Drugog svetskog rata

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

OPLENAC - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predvodio je danas na Oplencu centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i tom prilikom poručio je da je terorističko ubistvo jugoslovenskog kralja događaj koji je pisao istoriju, jer je, ocenio je, njegova smrt suštinski prvi pucanj Drugog svetskog rata.

"To je pucanje u Jugoslaviju i to je pucanje u Srbe. Zato što je tom smrću srušen Versajski mir. Zato što je tada ustaško zlo pokazalo svoje pravo lice, koje nema nameru ničim drugim da svoje političke ideje sprovodi, osim ubijanjem. Zato što su se tada ujedinili svi koji su želeli smrt Jugoslaviji i osvetu Srbiji, za pobede i ratne uspehe 1912-1918", izjavio je Vučević.

Podsetio je da je tada fašistički diktator Italije Benito Musolini dao kompletnu logistiku i podršku ustaškim teroristima koji su ubili Kralja.

"Terorizam i ubijanje od strane nacista i fašista postaje od tog dana svakodnevnica Evrope. Popusljivost nad naci-fašizmom u Evropi, ceo svet koštaće više miliona života", istakao je premijer.

Nulta tačka tog zla, koje će zahvatiti ceo svet, dodao je on, predstavlja smrt Aleksandra Prvog, velikog pravednika i po rečima vladike Nikolaja, poštenog kralja.

Vučević je ocenio da je u našem kolektivnom pamćenju i kolektivnom diskursu malo svesti o velikim i svetski značajnim događajima koji su potekli direktno od srpskog naroda.

"To konstatujem sa žaljenjem, ali i sa velikom željom da tu lošu praksu promenimo", poručio je premijer.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević poručio je u svom govoru da je ubistvo njegovog dede, kralja kralja Aleksandar, bio momenat koji je promenio istoriju, ne samo naše zemlje, već i Evrope i sveta.

"Jugoslavija je izgubila velikog kralja - vizionara, onog koji je mladu zemlju, na udaru velikih sila i unutrašnjih problema, pazio i čuvao", ocenio je prestolonaslednik Aleksandar.

Ukazao je da je kralj Aleksandar stradao kao prva žrtva fašizma u Evropi.

Na Oplencu je Vučevića dočekao princ Aleksandar Karađorđević, a ceremoniji prisustvuju i ministar kulture Nikola Selaković, ministar informisanja Dejan Ristić i ministar za rad Nemanja Starović,

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Ujedinitelj, vladar koji je predvodio Srbiju u pobedonosnim borbama od 1912. do 1918. u oba balkanska i Prvom svetskom ratu, čija je kruna bilo stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije, ubijen je 9. oktobra 1934. u Marselju, prilikom zvaniče posete Francuskoj.

Kralj Aleksandar sahranjen je na Oplencu kod Topole, u crkvi Svetog Đorđa, spomen-crkvi i mauzoleju dinastije Karađorđević.

Kompleks na Oplencu, pored crkve Svetog Đorđa, obuhvata i kraljeve vinograde i vinariju, Vinogradarevu kuću, kuću kralja Petra i Karađorđev konak u okviru Karađorđevog grada u Topoli.

Vučević prisustvovao otkrivanju spomen-biste kralja Aleksandra na Oplencu

Vučević je prisustvovao otkrivanju i osveštanju spomen-biste kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Oplencu.

Otkrivanju biste prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević, koji je ranije danas dočekao Vučevića kada je stigao na Oplenac, i ministar za rad Nemanja Starović. Premijer Miloš je prethodno prisustvovao i otvaranju izložbe posvećene kralju Aleksandru, u Kući kralja Petra.