9. oktobar 2024 19:00

Vučić: Srbija čvrsto na svom slobodarskom putu, nastavićemo da štitimo interese Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija čvrsto na svom slobodarskom putu, nastavićemo da štitimo interese Srbije

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija stoji čvrsto na svom slobodarskom putu, a da pre svega brine o svojim građanima i da će nastaviti da štiti interese Srbije.

"Živimo u izazovnim vremenima. I još pre odlaska u Njujork znali smo da ćemo da imamo mnogo aktivnosti i izazova, teških sastanaka, susreta problema. Ipak ono što je najvažnije je da je Srbija čvrsto na svom slobodarskom putu, ali da pre svega brine o svojim građanima i svojoj ekonomiji", rekao je Vučić u video-poruci na svom nalogu na Instagramu.

On je dodao da je izuzetno ponosan zbog investicionog rejtinga koji je Srbija dobila, navodeći da to znači još mnogo više posla.

"Danas ovde u Dubrovniku, juče u Tivtu, sutra već sa američkim ministrom ekonomije i prekosutra sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom štitićemo interese Srbije i boriti se za život naših građana i za njihov bolji standard", istakao je Vučić.

Srbija uspela da izmeni neke tačke deklaracije, ostajemo bez sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija uspela da izmeni nekoliko bitnih tačaka deklaracije učesnika Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, tako da više ne piše da se zemlje obavezuju već se podstiču da se usklade sa merama EU.

"Da, podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine u skladu sa Poveljom UN, što nije slučaj sa brojnim zemljama koje su ovde bile prisutne, ali ćemo istovremeno, ostati bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, jer to je politika koju vodi Republika Srbija", rekao je Vučić novinarima posle samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li je Srbija, pošto je prisutna u Dubrovniku, prihvatila da uvede sankcije Rusiji, pošto je, kako je rekao novinar, u zajedničkom dokumentu stajalo da se zemlje obavezuju da prihvate sankcije ukoliko ga potpišu. Vučić je istakao i da Srbija poštuje svoju politiku i nastaviće da vodi svoju politiku.

"To je politika nezavisne, suverene i slobodarske zemlje. I u skladu sa svojim interesima ćemo i voditi", istakao je on.

Moj dolazak u Dubrovnik bio uslovljen izmenama teksta deklaracije

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da njegov dolazak u Dubrovnik na samit Ukrajina - Jugostična Evropa nije nikakav pi-ar trik već da je od početka želeo da dođe, ali da je problem bio u tekstu deklaracije.

"Nema nikakve pi-ar trikove, ja sam hteo da dođem od početka, a onda su nam dostavili tekst deklaracije i mi smo tražili da se neke stvari izmene, ukoliko žele da dođem i to je to. Nema tu velike filozofije. Da nisu izmenili, baš mene briga za njihove deskripcije", rekao je Vučić.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu novinara Boška Jakšića da njegov dolazak na samit predstavlja "dobro oproban pi-ar trik". Vučić je rekao i da je Jakšić jedan od onih koji ga kritikuju a i dalje piše za "bar 50 odsto državnu Politiku". Predsednik je istakao da u Srbiji svako može da piše šta hoće.

"Nemam problem sa tim, jer to je valjda dobro i potvrđuje kakva je diktatura i totalitarni režim u zemlji", rekao je Vučić.

Vučić o hrvatskom povećanju izdvajanja za oružje: Nemam ništa protiv, njihova stvar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da nema ništa protiv toga što je Hrvatska rebalansom budžeta povećala izdvajanja za naoružanje i dodao da je to stvar Hrvatske.

Vučić je rekao da ne vidi opasnost od bilo kakvog izbijanja sukoba između Srbije i Hrvatske.

"Oni su suverena zemlja i imaju pravo da donose svoje odluke, baš kao što i mi donosimo svoje odluke. Svako se naoružava u skladu sa potrebama, u skladu sa onim što smatraju da im je važno i ne vidim u tome neki problem", rekao je Vučić posle samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše rebalans hrvatskog budžeta u kome su povećana izdvajanja za naoružanje.

Imamo samo srpsku stolicu i za drugu nismo zainteresovani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne sedi na dve stolice, već da sedi samo na jednoj "srpskoj stolici", koje se čvrsto drži.

"Mi imamo samo jednu, svoju stolicu i čvrsto se držimo te srpske stolice. Za drugu stolicu nismo ni najmanje zainteresovani", rekao je Vučić novinarima u Dubrovniku, na pitanje hrvatskog novinara do kada Srbija planira da "sedi na dve stolice".

On je naveo da očekuje i smatra važnim da Srbija ima uspostavljen otvoren dijalog o temama vezanim za budućnost u odnosima Srbije i Hrvatske, ali i da nema nikakav problem da razgovara i o svim temama iz prošlosti.

"Mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju. A to koliko stolica mi imamo, mi vas ne pitamo koliko stolica vi imate", rekao je Vučić u Dubrovniku, gde je učestvovao na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Balkan stabilan i biće još stabilniji,svi u regionu imaju šansu da to i potvrde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da je Balkan prilčno stabilan i izrazio uverenje da će biti još stabilniji, kao i da svi u regionu imaju šansu da to potvrde u budućnosti.

"Ja mislim da je Balkan prilično stabilan i nadam se da će biti još stabilniji i verujem da ćemo imati veliku šansu da to potvrdimo u budućnosti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa da prokomentariše izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana da region Zapadnog Balkana ne može biti stabilan bez ulaska Srbije u EU. Vučić je zahvalio Orbanu na podršci koju pruža Srbiji.

Na pitanje o opoziciji u Srbiji i litijumu, Vučić je rekao da nikada kada ode van zemlje ne želim da govorim o svojim političkim protivnicima u zemlji. "Ne želim da govorim o svojoj opoziciji, sve što imam da im kažem, kažem im u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, drugim mestima širom Srbije i to ću nastaviti da radim i u budućnosti.

Ja mislim da Srbija ima veliku priliku po pitanju litijuma, ali naravno da je za to potrebno obezbediti zaštitu životne sredine, garantovati budućnost ljudima koji tamo žive, za to su nam potrebni eksperti i njihovo mišljenje", rekao je Vučić.

Neophodno poštovati Povelju UN, ali ne samo kad to nekom odgovara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Dubrovniku, gde se održava samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i na držanje do tog principa, ali ne samo kada nekome odgovara da taj princip poštuje, a kada mu ne odgovara da se udalje od njega kao što to rade kada je u pitanju Srbija.

"Naravno, ne mislimo ovde svi isto po svim pitanjima, ali ono što je važno to je da smo razgovarali o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ja sam ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i na držanje do tog principa, ne kada nekome odgovara da taj princip poštuje, a kada mu ne odgovara da se brže, bolje udalji od tog principa", rekao je Vučić novinarima.

Naglasio je da je slučaj Srbije najbolji primer za to jer i dalje imamo na svojoj strani i Povelju UN i Rezoluciju 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže. Istakao je da je važno je da su na samitu iskazivali želju da se uspostavi mir.

"I ja sam rekao da je moje mišljenje nešto drugačije od većine drugih, da smatram da je mir neophodno postići, da ne postoji kompromis koji je loš. I to je to. Mislim da je važno i dobro da smo razgovarali o evropskoj budućnosti svih naših zemalja. Zahvalan Hrvatskoj na gostoprimstvu, na domaćinstvu", rekao je Vučić.

Srbija vidi stvari 90-ih potpuno drugačije od Hrvatske,ali je važno da otvorimo dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je hrvatski premijer Andrej Plenković na današnjem samitu Ukrajina - Jugostična Evropa u Dubrovniku govorio o agresiji iz 1991. i da mu je odgovorio da Srbija potpuno vidi stvari drugačije u odnosu na Hrvatsku.

"Biću sasvim otvoren, pre svega, zbog srpskih novinara ovde. Za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog sa Hrvatskom i, bez obzira na mnoge od nas koji zbog svojih, možda i ličnih razloga, ne mogu uvek i potpuno blagonaklono da gledaju na takvo popravljanje odnosa, važno je da te odnose popravljamo", rekao je Vučić novinarima.

On je poručio i da je važno da te odnose gradimo na drugačiji način i da otvorimo dijalog, kao i razgovore po svim bitnim pitanjima.

"I ljudi iz Srbije koji u tome budu učestvovali sa svojim hrvatskim kolegama u potpunosti će imati i imaju podršku", naveo je Vučić.

Vučić oštro odgovorio Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku oštro odgovorio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku i istakao da su događaji iz devedesetih godina prošlog veka upravo suprotni onome što je Plenković govorio protiv Srbije.

Vučić je rekao tokom plenarne sednice da se ne slaže ni sa čim što Hrvatska tvrdi navodeći da je Plenković govorio protiv Srbije iako je tema na samitu trebalo da bude Ukrajina.

Vučić je ukazao na činjenicu da su lažovi za stolom i da su to svi oni koji govore o teritorijalnom integritetu kad im se to dopada, a zaborave na teritorijalni integritet kad im je to u interesu.

"Srbija, za razliku od njih, poštuje Povelju UN i ima i baštini stvarne principe i vrednosti za razliku od mnogih", poručio je predsednik Vučić, koji učestvuje danas na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Vučić stigao u Dubrovnik na Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Dubrovnik gde će učestvovati na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Reč je o trećem samitu u tom formatu - prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni cilj dubrovačkog sastanka je da se iskaže solidarnost i podrška zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik.

Osim Zelenskog i Plenkovića učestvuju i zvaničnici iz regiona među kojima su predsednici, premijeri i ministri spoljih poslova.