10. oktobar 2024 13:08

Vučić: Sledeće srede ugovor sa kompanijom UGTR za dobijanje jednog gigavata struje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Sledeće srede ugovor sa kompanijom UGTR za dobijanje jednog gigavata struje

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sledeće nedelje, u sredu, biti potpisan ugovor sa američkom kompanijom UGTR koji će Srbiji obezbediti dobijanje jednog gigavata novoinstalisane snage kroz solarne panele. "Mi ćemo sledeće nedelje potpisati ugovor sa UGTR. Ja sam o tome razgovarao sve vreme i sa predsednikom Bajdenom. I on je lično govorio koliko je to značajna kompanija i koliko je važno da nastavimo sa ulaganjem u energetiku, jer mi nećemo imati struje ako ne požurimo.

Taj projekat bi trebalo da nam donese jedan gigavat novoinstalirane snage kroz solarne panele", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja na konferenciji za medije nakon sastanka sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

Vučić je dodao da pri tome projekat mora da ima 200 megavata balansirajućih baterija.

"Jer bez toga nam to ne vredi, ne možemo da primimo energiju u sistem, zato što još nemamo mrežu izgrađenu i sve drugo. To je za nas od ključnog značaja i to moramo da požurimo da bismo stigli do 2028. da ubacimo u sistem. To je, recimo, jedan od projekata, a taj projekat nije projekat od 1,6 miliona, već projekat od 1,5 ili 1,6 milijardi. Reč je o ogromnim i strateškim projektima za našu zemlju, a biće ih još", rekao je Vučić.

Potpisaćemo sa američkom firmom značajan energetski ugovor sledeće srede

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas posle sastanka sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom, da ćemo u sredu, sledeće nedelje, potpisati značajan energetski ugovor sa američkom firmom UGTR.

"Mi ćemo sledeće nedelje potpisati izuzetno značajan energetski ugovor. Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam ono što je važno i ono zbog čega ćemo moći da, bukvalno, nekoliko godina imamo električnu energiju, a što nije lako u savremenom svetu. U sredu će biti potpisivanje tog ugovora", rekao je Vučić.

Zahvalio je Fernandezu na poseti našoj zemlji.

"To je za nas i čast i privilegija i prilika da razgovaramo o najvažnijem ili jednom od najvažnijih aspekata naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. I imali smo dobar i dugi sadržajan razgovor", rekao je Vučić.

Vučić se sastao sa američkim podsekretarom Fernandezom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

Sastanak je počeo oko 11.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Sastanku prisustvuju ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Posle sastanka predviđene su izjave za medije. Srbija i SAD su u septembru ove godine u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike.

Dokument, koji su potpisali ministar spoljnih poslova Marko Đurić i američki podsekretar Fernandez omogućiće nove investicije u oblasti energetike, čiji je cilj jačanje energetske sigurnosti i održive tranzicije ka čistim izvorima energije.

Fernandez je tom prilikom izjavio da će potpisivanje sporazuma srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.