10. oktobar 2024 16:26

Vlada usvojila Zaključak o projektu izgradnje solarnih elektrana u više opština u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada usvojila Zaključak o projektu izgradnje solarnih elektrana u više opština u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Članovi Vlade usvojili su danas Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, kao projekta od značaja za našu zemlju.

Predviđena je izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Solarne elektrane će se sastojati od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca (tzv. trakeri), baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

Vlada Srbije usvojila Uredbu o dodeli sredstava za kupovinu seoske kuće

Vlada Srbije donela je danas Uredbu o izmeni Uredbe o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za ovu godinu, za šta je obezbeđeno 950 miliona dinara.

Usvajanjem ovih izmena omogućen je nastavak realizacije Programa s obzirom na to da je na Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava pristigao veliki broj prijava koje ispunjavaju uslove, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je usvojila i Zaključak o usvajanju Programa podrške ekonomskom razvoju manje razvijenih opština kroz razvoj porodičnog i ženskog preduzetništva na selu.

Ovim programom se realizuje jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije - podrška u sprovođenju mera u cilju ekonomskog i političkog osnaživanja žena, koje podstiču žensko preduzetništvo i ekonomsko osnaživanje žena iz osetljivih grupa, a edukativni i podsticajni programi utiču na podizanje svesti za aktivno učešće žena u politici i javnom životu.

Vlada usvojila predlog o reproduktivnom materijalu šumskog drveća

Vlada Srbije usvojila je danas na sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, kojim se omogućava uvoz selekcionisanog reproduktivnog materijala iz regiona sličnih ekoloških osobina sa rejonom u kome će se uvezeni materijal sejati ili saditi.

Novim zakonskim rešenjima predviđeno je da poslove stručnog rukovođenja proizvodnjom šumskog reproduktivnog materijala i doradom mogu da obavljaju svi diplomirani inženjeri šumarstva koji su tokom studija izučavali oblast proizvodnje šumskog reproduktivnog materijala, saopštila je Vlada Srbije.

Usvojen je i izmenjen i dopunjen Zakon o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, kojim se uvodi reciprocitet upisa sorti poljoprivrednog bilja upisanih u zajednički katalog Evropske unije ili sortnu listu u jednoj od država članica EU sa upisom u Registar sorti poljoprivrednog bilja Srbije.

Takođe, uređuju se pitanja u vezi sa statusom zahteva za priznavanje sorte, koji podnose pravna ili fizička lica sa sedištem ili prebivalištem u EU ili njenoj državi članici i status održavaoca sorte, koji se priznaje pravnim ili fizičkim licima registrovanim kod nadležnog tela u državi članici EU, ali i propisuje obaveza obaveštavanja nadležnih tela država članica EU, kao i Komisije EU o svim promenama u Registru sorti poljoprivrednog bilja Srbije.