23. oktobar 2024 20:39

Srđan Barac: Imenovanjem Picule Evropski parlament šalje Srbiji poruku da će se nastaviti pritisci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Imenovanjem Picule Evropski parlament šalje Srbiji poruku da će se nastaviti pritisci

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je da imenovanje Tonina Picule za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju šalje poruku da će se nastaviti pritisci na Beograd da spoljnu politiku uskladi sa politikom EU, dodajući da EP imenovanjem Picule ne šalje Srbiji dobronamernu poruku.

''To je poruka koja govori da Srbija trpi i dalje te pritiske, s obzirom da nije uskadila svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, i ako nije u obavezi dok ne postane punopravni član. Ali zbog ovih geopolitičkih potresa koji se dešavaju na evropskom tlu, Srbiju pritiskaju da se ona svrsta i da bude više ponizna prema toj EU"', rekao je Barac za Tanjug.

On je objasnio da iz EU očekuju da svako ko želi da dođe za taj "evropski sto", u tom procesu bude poslušniji i ponizniji.

"U genetskom kodu našeg naroda jeste da smo mi ponosni, da smo mi čvrstog karaktera, da mi izuzetno verujemo u taj slobodarski duh", dodao je Barac.

Na pitanje da li imenovanje Picule može da pomogne Srbiji da što pre uđe u Evropsku uniju, Barac je rekao da nije uveren da će to tako biti.

''Suštinski Evropski parlament nema toliko veliki značaj za evropski put, ali ima značaj u kreiranju mišljenja, političkog stava, jer je vrlo važno da li će on u EP prenositi zaista stvarno stanje stvari na terenu ili će u EP prenositi poluistine ili nekad čak i zlonameno neistine'', dodao je.

Barac navodi da smo kao država i narod svedočili plasirajunju neistina, a retko kada u potpunosti istina.

Barac je rekao da EP često ima ''zapaljive retoričke poruke'' koje odvraćuju Srbiju od evropskog puta i namenjene su unutrašnjoj upotrebi u državama onih od kojih takve poruke dolaze.

On je podsetio da specijalni izlaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala nezavisnost tzv. Kosova, ali je morao da radi u skladu sa agendom institucije koja ga je poslala, odnosno Evropske unije.

''Dobro je kada dolaze na pozicije političari koji bolje razumeju poziciju Srbije, koji bolje shvataju šta se stvarno dešava jer onda možemo imati bar neku nadu da će donekle raditi objektivno i raditi u interesu Srbije i srpskog naroda'', dodaje Barac.