28. oktobar 2024 13:38

Vučić: Mađarska ne samo strateški i politički partner već i iskreni prijatelj Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Mađarska ne samo strateški i politički partner već i iskreni prijatelj Srbije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandrar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Mađarske Tamašem Šujokom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, da Mađarsku doživljavamo ne samo kao strateškog partnera već i kao iskrenog prijatelja.

Vučić je rekao da je veoma srećan što danas ima priliku da ugosti mađarskog predsednika u Beogradu.

"I ne samo u Beogradu, ići ćemo danas i posle zajedničkog ručka i u Čurug i u Žabalj. Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom naše teške istorije. Zahvalan sam mađarskim čelnicima, predsedniku Aderu, Viktoru Orbanu pre svega i prethodnoj predsednici Katalin Novak, i poštovanom predsedniku Tamašu Šujaku na uvek iskrenom zalaganju za dobre, otvorene i prijateljske odnose sa Srbijom", naveo je Vučić u obraćanju u Palati Srbija.

Naglasio je da mađarski narod i Mađarska kao država uživaju veliku popularnost u Srbiji.

Vučić na ručku sa Šujokom: Verujem da Srbija i Mađarska mogu da naprave iskorak u budućnost

Vučić je priredio ručak u čast predsednika Mađarske Tamaša Šujoka, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji i istakao da veruje da dve zemlje mogu da, uprkos teškim vremenima, naprave veliki iskorak u budućnost.

"Uvek nam je posebna čast i privilegija kada dođu visoki gosti iz Mađarske, posebno kada je to predsednik Mađarske. Verujem da, uprkos teškim vremenima, naše dve zemlje mogu da naprave veliki iskorak u budućnost i da istinskim prijateljstvom i međusobnim povezivanjem mogu da naprave dobre rezultate za naše građane", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

On je mađarskom predsedniku poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio nadu da će se dve zemlje pomagati u budućnosti.

"Želim Vam dobrodošlicu u nadi da ćemo naše dve zemlje da unapređujemo i da ćemo jedni druge da poštujemo i da se pomažemo i u budućnosti. Dobro nam došli i živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske", istakao je predsednik Vučić.

Za Srbiju je Savez vojvođanskih Mađaramost prijateljstva i bratstva sa Mađarskom

Aleksandar Vučić poručio je danas da Savez vojvođanskih Mađara (SVM) za Srbiju predstavlja most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom, kao i da će politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa sa tom zemljom biti nastavljena.

Vučić je u obraćanju nakon susreta sa predsednikom Mađarske Tamašom Šujokom u Beogradu istakao ulogu SVM i njenog lidera Balinta Pastora i zahvalio mu što je danas prisutan.

"Za mene, a tu politiku siguran sam, nastaviće ko god, kako god bude upravljao Srbijom u budućnosti, to je politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa", istakao je Vučić.

On je rekao i da veruje da se "nikada više neće ponoviti situacija u kojoj će morati nekoga da opominje", da moraju da se stave natpisi na mađarskom jeziku, ocenjujući da je to u interesu cele Srbije i da je to u interesu srpskog naroda.

Poseta Šujoka još jedan korak u jačanju prijateljskih odnosa sa Mađarskom

Predsednik Republike Srbije ugostio je u Palati Srbija predsednika Mađarske Tamaša Šujoka, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, ističući da je poseta još jedan važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje.

"Dobro nam došli, dragi predsedniče Mađarske. Ovo je prva zvanična poseta predsednika Tamaša Šujoka Srbiji i predstavlja još jedan važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje između naših zemalja", napisao je Vučić na Instagramu.

Naveo je da će sa Šujokom razgovarati o ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama, kao i situaciji u regionu.

"Značaj ove posete je višestruk, jer će doprineti produbljivanju partnerstva i saradnje u ključnim oblastima", istakao je Vučić.

Vučić svečano dočekao predsednika Mađarske Šujoka ispred Palate Srbija

Predsednika Mađarske Tamaša Šujoka danas je uz najviše državne počasti dočekao predsednik Aleksandar Vučić ispred Palate "Srbija".

Svečani doček priređen je uz intoniranje državnih himni Mađarske i Srbije i počasni stroj Garde Vojske Srbije.

Na dočeku predsednika Mađarske su i ministri Goran Vesić i Tomislav Momirović.

Oko 10.25 časova predviđene su izjave za medije Vučića i Šujoka.

Počeo tet-a-tet sastanak Vučića i Šujoka

U Palati "Srbija" počeo je "tet-a-tet" sastanak predsednika Srbije Aleksanda Vučića i Mađarske Tamaša Šujoka.

Nakon toga uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske koje će predvoditi dvojica predsednika.

Oni će zatim dati izjave za medije.