28. oktobar 2024 18:52

Vučić: Danas u Evropi nemamo bližeg i većeg saveznika i prijatelja od Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Danas u Evropi nemamo bližeg i većeg saveznika i prijatelja od Mađarske

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

ŽABALJ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Žablju da Srbija trenutno nema bližeg i većeg saveznika od Mađarske i poručio je da će se, dok god se bude bavio politikom, truditi da dobre odnose dva naroda ništa ne pokvari.

"Mi Srbi ne smemo da zaboravimo još jednu stvar, a to je da danas u Evropi mi nemamo bližeg i većeg saveznika i prijatelja od Mađarske, po svakom pitanju, u svakom trenutku", rekao je Vučić u obraćanju, nakon što je prisustvovao blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe sa predsednikom Mađarske Tomašem Šujokom.

Vučić je, navodeći primere odnosa Srbije i Mađarske, podsetio na vreme kada se u GS UN odlučivalo o rezoluciji o Srebrenici, kada mu se, kako je rekao, javio premijer Mađarske Viktor Orban i rekao da je ta zemlja pod velikim pritisicima i da će biti uzdržana na glasanju.

Vučić je rekao da je Orban, kada je mogao da čuje Vučićevo "ćutanje i muk sa druge strane slušalice", odlučio da promeni odluku.

Država će da pomogne u očuvanju crkve Svetog Nikole u Žablju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas crkvu Svetog Nikole u Žablju i poručio da će država da pomogne u njenom očuvanju "Rušena i obnavljana, crkva Svetog Nikole u Žablju delila je tešku istoriju naroda ovog kraja.

Sa starešinom crkve razgovaram o potrebama crkvene zajednice, dok sa divljenjem gledam unutrašnjost ove velike svetinje koja je bila duhovna luča i utočište našeg naroda u svim teškim vremenima", istakao je Vučić na instagram profilu "buducnostsrbijeav".

On je dodao da će država da pomogne crkvi.

"Zato će država da pomogne njenom očuvanju, kako bi verni narod nastavio da se sabira u ovom hramu, dok zajedno sa komšijama drugih vera gradi dobru budućnost za sve naše mlade generacije", naveo je Vučić.

Orban i Ištvan Pastor najviše doprineli da budu bolji odnosi Srba i Mađara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Žablju da su mađarski premijer Viktor Orban i nekadašnji lider SVM Ištvan Pastor najviše doprineli da budu bolji odnosi Srba i Mađara - da se uspostavi istinsko i iskreno dobrosusedsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske, kao i između dva naroda.

Vučić je poručio da je zato važno da vodimo račune i jedni o drugima, da ono što smo posle mnogo vekova i decenija teško mukom izgradili, da više nikada ne uništimo.

Predsednik Srbije je, sa predsednikom Mađarske Tamašem Šujokom, prisustvovao blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i rekao da su prvi put na inicijativu Ištvana Pastora i Viktora Orbana 2009. godine postigli načelni dogovor.

"Kada dođe do promena u Srbiji da uspostavimo istinsko i iskreno dobrosusedsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske, između srpskog i mađarskog naroda. Da li je to bilo lako? Nije. Nije čak ni danas. I posle vekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujete, već da se međusobno podržavate, da osećate naklonost, ponekad i ljubav između naroda. Mnogo, mnogo truda i energije i dobre volje je za tako nešto potrebno. A neodgovornim i neozbiljnim potezima se to preko noći uništava", naglasio je Vučić.

Vučić i Šujok u Žablju prisustvovali blagosiljanju obnovljene katoličke crkve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Tamaš Šujok, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, prisustvovali su danas u Žablju blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe.

Predviđeno je i obraćanje dvojice predsednika.

Vučić i Šujok su prethodno u Čurugu položili vence na Spomenik pomirenja, kao i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin".

Vučić i Šujok su obišli muzej, a sa njima u obilasku su bili i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i predsednik SVM Balint Pastor.

Vučić je ranije danas sa mađarskim kolegom imao tet-a-tet razgovor u Palati Srbija, gde je održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.