15. februar 2023 15:32

Vladimir Đukanović: Inflacija će trajati do kraja sukoba u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Đukanović: Inflacija će trajati do kraja sukoba u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

TANJUG - Cene životnih namirnica neće se sniziti dok se ne završi sukob u Ukrajini, rekao danas ekonomista Vladimir Đukanović za Tanjug i dodao da je situacija sa energentima bolja nego sa hranom, zbog vremenskih prilika u Evropi.

"Nemamo minuse i hladnu zimu, na toj strani popušta inflacija. Što se tiče životnih namirnica inflacija je tu i biće dok se rat ne završi", rekao je Đukanović.

Na pitanje zašto su cene nekih proizvoda više u Srbiji nego u razvijenim zemljama poput Nemačke, Đukanović je rekao da je to slučaj sa uvoznim proizvodima sa malom potražnjom.

"Neke namirnice su jeftinije, one koje mi dosta konzumiramo. Stvari koje se uvoze su jako skupe i treba da budu skupe, besmisleno je da ne bude tako", rekao je Đukanović.

Komentarišući manjak novca kod potrošača zbog posledica inflacije, on je naveo da će ljudi tražiti alternative namirnicama kako bi uštedeli novac.

"Dolazi do generalne rekonstrukcije tržišta, kupovaće se jeftinije stvari, stvari koje nisu zapakovane, i kupovaće se van prometnih mesta u glavnom gradu", zaključio je Đukanović.