24. februar 2023 11:12

Opština Štrpce: Širenje netačnih informacija o neizdavanju dozvola biće kažnjeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opština Štrpce: Širenje netačnih informacija o neizdavanju dozvola biće kažnjeni

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

ŠTRPCE - Opština Štrpce najoštrije je osudila netačne navode pojedinaca o navodnim opstrukcijama u izdavanju bilo kog od dokumenata koje lokalna samouprava ima obavezu da izdaje po zahtevu građana. 

U saopštenju je istaknuto da će Opština Štrpce podneti tužbu protiv odgovornih lica koja prenose dezinformacije, kao i da će pojedini službenici Opštine podneti i privatne tužbe.

"Mi ćemo za izgovorene neistine pravdu zatražiti na sudu i za ta lica zatražiti kažnjavanje u skladu sa Zakonom kako bi zaštili integritet insitucije Opštine Štrpce i njenih službenika", navedeno je u saopštenju.

Ukazuje se da je Opština Štrpce u proteklom periodu odgovorila na svaki zahtev građana za izdavanje dokumenata bilo koje vrste koje izdaje Opština Štrpce.

U saopštenju se dodaje da, nakon analize i provere u bazi podataka i arhivi Opštine, nije utvrđena niti jedna žalba građana i da je u korespondenciji sa kosovskom policijom dobijena informacija da ne postoji niti jedan slučaj koji se odnosi na samu tvrdnju da se više građana žalilo na navodne probleme u izdavanju bilo kog dokumenta u Opštini Štrpce.

"Postoji jedna prijava oko nesporazuma gde je odlukom Tužilaštva u Uroševcu odlučeno da se prijava evidentira kao “službena beleška”, bez bilo kakvih elemenata koji bi imali konotaciju kršenja nečijih Zakonom zagarantovanih prava", navedeno je u saopštenju.

Takođe se ukazuje da se većina dokumenata može izvaditi onlajn, tako da građani čitav posao mogu da završe bez dolaska u samu Opštinu Štrpce. 

U saopštenju se ocenjuje da je "očigledno da su se pojedinci malo zaneli ili zaigrali sa ciljem izazivanja uznemirenosti među građanima opštine" i ističe da je Opština Štrpce ponosna na svoj rad i transparetnost, posebno na rad službenika koji izdaju dokumenta građanima.

Radio slobodna Evropa objavio je da je ministarstvo za zajednice i povratak privremenih prištinskih institucija početkom februara raspisalo konkurs za pomoć u nekoliko kategorija - izgradnje ili renoviranje kuća, dodele građevinskog materijala, nameštaja, bele tehnike, prehrambenih i higijenskih paketa.

Taj mediji tvrdi da je dobio potvrdu da pojedinci u opštini Štrpce imaju problema da izvade dokumenta kao što je posedovni list ili izjava o zajedničkom domaćinstvu.

U međuvremenu je 21. februara ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izneo tvrdnju da lokalni političari u srpskim sredinama na KiM ulažu napore kako bi svoje sunarodnike sprečili da iskoriste pomoć koju im nudi vlada u Prištini, navodi RSE.