24. februar 2023 17:17

Subotić: Rat u Ukrajini uticao na promenu agende EU u odnosima sa Srbijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Subotić: Rat u Ukrajini uticao na promenu agende EU u odnosima sa Srbijom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Viši istraživač u Centru za evropsku politiku Strahinja Subotić rekao je povodom godišnjice rata u Ukrajini da je činjenica da je rat uticao da se promeni politika i agenda EU u odnosima sa Srbijom, pre svega u pogledu uvođenja sankcija Rusiji i usaglašavanju sa spoljnom politikom Brisela.

"Sve države Zapadnog balkana su dobile osnaženu evropsku perspektivu, međutim, stanje u Srbiji nije tako jednostavno imajući u vidu da je to jedina država Zapadnog Balkana koja se nije usaglasila sa različitim paketima sankcija koje je donela Evropska unija protiv Rusije", rakao je Subotić za Tanjug.

Dodaje da je u tom pogledu Srbija bila na meti kritika EU jer, kako je ocenio, ne poštuje pregovarački okvir koji nalaže da se postepeno usaglašava.

"Prethodne godine 45 odsto je bio naš stepen usaglašenosti, a godine pre toga 64 odsto", naveo je Subotić.

Naveo je da je shodno tome za očekivati je da će države EU nastaviti da pritiskaju Srbiju, kako bi se usaglasila sa spoljnjom politikom

"Bitno je da Srbija pokaže da je spremna da sarađuje i da joj se može verovati. I shodno tome ova godina će biti presudna kada je pitanje da li Srbija hoće da postane članica EU", rekao je Subotić.

Kako ocenjuje, Srbija bez usaglašavanja sa spoljnom politikom EU nikako ne može biti država članica.

"Dakle, tu nam se ne može gledati kroz prste, iako je to ranije bilo manje primetno, pre rata u Ukrajini, kada je Rusija anektirala Krim. Srbija se ni tada nije usaglašavala sa sankcijama i deklaracijama, međutim EU nam je gledala kroz prste", navodi Subotić.

Dodaje da to nosioci izvršne vlasti u Srbiji to prepoznaju i da šalju poruke da su spremni da razmotre da promene svoju politiku u pogledu sankcija.

Subotić ističe da politika neusaglašavanja može poslati i negativnu poruku investitorima, i da pored političkih konsekvenci, u vidu zamrzavanje pregovora sa EU, one povuku i ekonomske.

"Rizik od zamrzavanja naših pregovora može negativno uticati na raspoloženost potencijalnih investitora koji dolaze iz država članica EU da nastave da posluju u našoj državi", zaključio je Subotić.