26. februar 2023 17:21

Zoran Dragišić: Ruski narativ je deo hibridnog rata koji se vodi protiv Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Dragišić: Ruski narativ je deo hibridnog rata koji se vodi protiv Srbije

Foto: Shutterstock.com/DexonDee, ilustracija

BEOGRAD - Ruski narativ koji se plasira u Srbiji treba razumeti kao deo ruskog "hibridnog" rata koji se vodi protiv Srbije, smatra profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić.

Dragišić je za Tanjug rekao da ruski narativ postoji i u drugim zemljama kao, na primera, u Bugarskoj, ali da se tamo "ne prima" toliko jer su, kako kaže, oni ranije bili u "ruskom zagrljaju" i sada ne mogu "očima da ih vide".

"To je medija boks koji je uradila njihova služba, a koji se dalje plasira po svetu među desničarskim organizacijama, političkim pokretima koje je Rusija finansirala", ocenio je Dragišić.

On je kazao da je strategija Rusije dugo bila da korumpira političare i stvara mrežu agenata, u čemu je, navodi, nažalost bila i veoma uspešna.

"Srbija se nalazi u gorem položaju, jer Rusija preko Srbije pokušava da pokrene rat na Balkanu. Za sada smo jednom pametnom politikom, pre svega predsednika Aleksandra Vučića i naše diplomatije, te zamke izbegli, ali još nije završeno i treba biti veoma oprezan", tvrdi Dragišić.

On je naglasio da postoje oni koje plaća Ruska Federacija da bi širili ruski narativ, ali da je veći broj onih koji ga šire iz sopstvenog uverenje.

Govoreći o sankcijama prema Ruskoj federaciji, Dragišić smatra da Srbija treba da ih uvede.

Mišljenja je da su sankcije pogrešan koncept, ali je, kaže, napravljen "Magnitski akt" koji gađa direktno nosioce korupcije i sankcijama treba da budu obuhvaćeni oni koji su odgovorni za ovo što se dešava i sve ono što bi sprečilo ruske napore da u ovom ratu i dalje nastavljaju da ubijaju.

"Mislim da godinu dana kasnimo sa uvođenjem sankcija i da treba da se priključimo svim paketima, zbog našeg evropskog puta i naše ekonomske perspektive, ali pre svega iz moralnih razloga", smatra Dragišić.