28. februar 2023 09:41

Drecun: Znamo naše crvene linije, različita su tumačenja onoga što se desilo u Briselu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Drecun: Znamo naše crvene linije, različita su tumačenja onoga što se desilo u Briselu

Foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da su za njega glavne vesti iz Brisela to što će se u narednom periodu nastaviti i intenzivirati razgovori o predlogu EU o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što će specijalni izslanik Miroslav Lajčak pokušati da utanači neke odredbe prihvatljive za obe strane i da će se onda održati još jedan sastanak sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom.

"Za mene je važna vest da imamo različita tumačenja onoga što se desilo. Predsednik Vučić će večeras saopštiti detalje i veoma je važno da to saslušamo kako bismo imali kompletnu sliku o tome šta se dešavalo i u kom pravcu će ići zaštita naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa", rekao je Drecun gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima, izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je najavio da će za nekoliko dana izaći sa pojedinostima, dok je EU objavila ono što nam je manje više bilo poznato, odnosno predlog koji je procureo u javnost.

Drecun je naveo da ga iz tog predloga nije ništa iznenadilo, sem, kako je rekao tačke 11, koja govori o mapi puta koja bi trebalo da dogovori način kako da se implementira eventualno postignuti dogovor.

"Kurti je govorio da je on bio spreman da nešto potpiše, predsednik Vučić kaže da, on je doneo nešto što je hteo da potpiše, dok je Borelj govorio da su se sagovornici složili da se ne raspravlja više o odredbama samog sporazuma, već da se krene u njegovu implementaciju. Vučić je na to jasno rekao: da implementirati, ali šta", istakao je Drecun.

Dodao je da Srbija traži formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da Kurti to odbija i na sastancima najviše vremena troši da obrazloži zašto ne može da prihvati ZSO.

Drecun je napomenuo da mi znamo koje su naše crvene linije i da se vidi žurba posrednika EU da se nešto postigne pred kraj meseca da bi mogli da se pohvale napretkom.

"Borelj je u svojoj izjavi pažnju skoncentrisao na ljudska prava i slobode, govoreći da će srpskom narodu na KiM život biti bezbedniji, da će biti olakšan život i Srbima i Albancima, kretanje, korišćenje diploma i sve drugo, ali je ključna pitanja izbegao. Nije spomenuo ZSO, nije govorio o tzv. međusobnom priznanju, što je za nas apsolutno neprihvatljivo, nije govorio o eventualnom članstvu takozvanog Kosova u svim međunarodnim organizacijama", naglasio je Drecun, uz ocenu da jeste najvažnije kako će ljudi živeti, ali su i ovo pitanja koja su od statusnog značaja i ona su i te kako bitna.

Prema oceni Drecuna, nalazimo se na početku usaglašavanja odredbi predloga koje bi bile prihvatljive za obe strane.

"Te odredbe koje bi eventualno bile usaglašene mogu da se implementiraju. Predsednik Vučić je rekao da će se tek dogovoriti šta da se implementira" rekao je Drecun.

Dodao je da prvo mora da se implementira ono što je dogovoreno pre jedne decenije.