6. mart 2023 13:54

Žarko Rakić: Vest da Srbija prodaje oružje Ukrajini plasirana da se nanese šteta zemlji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Rakić: Vest da Srbija prodaje oružje Ukrajini plasirana da se nanese šteta zemlji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić ocenio je danas da su informacije da Srbija prodaje oružje Ukrajini plasirane kako bi se nanela šteta državi i da bi se urušili temelji njenog ekonomskog oporavka, a lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da na taj način "Rusija vrši pritisak na Srbiju".

Komentarišući nedavne navode da Srbija prodaje oružje Ukrajini, Rakić je za Tanjug rekao da je te vesti plasirao neko nedobronameran i da je trgovina oružjem jedan od razvijenih poslova u svetu.

 

"Propagandni rat u svetu je u punom zamahu tako da možete da očekujete sa svih strana udarce. Ko je u ovom trenutkui to lansirao, da li je došlo iz Bugarske ili nekih drugih izvora, to je krajnje nevažno, moramo da branimo nacionalne interese Srbije", naveo je Rakić.

Na pitanje da li je novonastala situacija zbog evropskog predloga za KiM razlog da se održe vanredni izbori u našoj zemlji, Rakić objašnjava da uvek postoji način da se rešavanje neke teške situacije odloži odlaskom na izbore koji ne bi ništa promenili.

"U ovom trenutku je krajnje neozbiljno da se razgovara o vanrednim izborima zato što oni ne bi ništa značajnije promenili u političkoj slici, odnosno odnosu političkih snaga u Srbiji i bilo bi nam teže, jer bismo šest meseci živeli u neizvesnosti", ocenio je on.

Na pitanje kakva je sudbina evropskog plana za KiM i kako sporazum može da se koriguje kako bi za obe strane bio prihvatljiv, Rakić ukazuje da postoji 11 tačaka o kojima može da se razgovara, ali da je za njega važnije šta će se dogoditi sa sporazumima koji su ranije potpisani.

"Ulaziti u neku novu priču a da se ne uradi ono što je prethodno dogovoreno i potpisano je potpuno besmisleno", rekao je Rakić.

Za lidera LDP-a Čedomira Jovanovića plasiranje vesti da Srbija prodaje oružje Ukrajini predstavlja otvoreni pritisak Rusije na Srbiju.

"Oni vrlo dobro znaju gde završava naše oružje, Srbija je po tom pitanju potpuno fer, mi ne možemo da utičemo na odluku kupca koji uzima oružje od nas, odluku o tome gde će to oružje dalje biti distribuirano ako se pravno obavezao da to oružje zadrži u svom posedu ili da ga ne prodaje stranama koje su u sukobu", naveo je Jovanović.

On je rekao da oružje može biti korišćeno tamo gde se ratuje i dodao da se Srbija politički izjasnila, tako što je glasanjem u UN osudila rusku intervenciju te da je važno da se taj sukob što pre okonča.

"Imamo svoje interese, oni koji su začuđeni treba da odgovore na pitanje zašto postoji namenska industrija ako ne za to da bi se prodalo oružje, a njega kupuje onaj ko je u ratu", napomenuo je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje da li je novonastala situacija povodom evropskog predloga za KiM razlog da Srbija ponovo ide na izbore, Jovanović navodi da izbore traže oni koji nemaju nikakav plan za KiM.