7. decembar 2022 15:25

SKGO: Potrebno je da se udruženo radi na razvoju lokalne samouprave u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

SKGO: Potrebno je da se udruženo radi na razvoju lokalne samouprave u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Potrebno je da se udruženo radi na razvoju lokalne samouprave u našoj zemlji, jer se samo tako uspešnije mogu ispuniti očekivanja građana, ali i da se racionalno upravlja gradovima i opštinama, poručeno je na 50. skupštini Stalne konferencije gradova i opstina (SKGO) u Beogradu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je da je u prethodnih nekoliko godina resorno Ministarstvo preduzelo značajne aktivnosti u oblasti unapređenja sistema lokalne samouprave, poput Programa za reformu sistema lokalne samouprave u Srbiji u periodu od 2021. do 2025. godine.

 

"Upravo je svakodnevna saradnja sa resornim Ministarstvom sa Stalnom konferencijom gradova i opština bila presudna da Srbija po prvi put dobije strateški dokument reforme lokalnog nivoa vlasti sa vizijom stvaranja moderne, profesionalne, efikasne i odgovorne lokalne samouprave", kazao je Martinović.

Martinović je naveo da se pored brojnih aktivnosti, jedan deo odnosi na unapređivanje pravnog okvira za uspostavljanje i razvoj međuopštinske saradnje .

Dodao je i da je poslednjim izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi pitanje međuopštinske saradnje detaljno uređeno, čime su postavljene dobre polazne osnove za razvoj tog instituta u budućnosti.

"Osnova za uspostavljanje međuopštinske saradnje proističe iz značajnih razlika u kapacitetima jedinica lokalne samouprave za efikasno obavljanje poslova iz svoje nadležnosti", naveo je Martinović .

Istakao je da se nepostojanje tih potrebnih kapaciteta može prebroditi udruživanjem dve ili više jedinica lokalne samouprave za efikasno pružanje usluga građanima i privredi.

"Na ovaj način otvara se prostor i za buduće procese decentralizacije koji ne bi morali da čekaju razvoj potrebnih kapaciteta svojih opština da bi bili sprovedeni", objasnio je Martinović.

Grad Beograd je domaćin ovogodišnje skupštine Stalne konferencije gradova i opština, a gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je da su opštine i gradovi najbliži građanima, te da su odgovorni za rešavanje ključnih dnevnih životnih problema.

"Beograd je puno puta pokazao da je na usluzi običnom čoveku. Uveren sam da građani Beograda to prepoznaju a mi ćemo učiniti sve što je do nas da i u budućnosti na tome posvećeno radimo", kazao je Šapić.

Dodao je da Beograd kao prestonica raspolaže snažnijim mogućnostima i kapacitetima od drugih lokalnih zajednica u našoj zemlji, ali da i pored toga postoji rešenost da se stalno jača kvalitet rada javnih institucija.

"Grad Beograd je uvek prepoznavao potrebu, saradnju i solidarnost podržavajući zajednicki rad u okviru nase nacionalne organizacije ali i ostvarujuci saradnju i pruzajuci podršku drugim gradovima i opštinama u Srbiji", kazao je Šapić.

Istakao je da je potrebno da se udruženo radi na razvoju lokalne samouprave u našoj zemlji, te da udruživanjem resursa mogu uspešnije da se ispune očekivanja naših građana, ali i da se racionalno upravlja našim gradovima i opštinama.

"Upravo s tim ciljem ove godine četiri naša najcveća grada Beograd, Novi Sad, Niš, i Kragujevac inicirali su uspostavljanje naše bliže neposredne saradnje u okviru koje možemo da podelimo iskustva i razmenimo praksu u vezi sa upravljanjem gradova", kazao je Šapić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre kazao je da su za Evropsku uniju od velikog značaja lokalne samouprave u kontekstu pristupanja.

"Voleli bismo da se ta saradnja još pojača. U svakoj opštini vidimo jednu kontakt tačku u kojoj ćemo moći da radimo kako bi se poboljšala izgradnja lokalnih zajednica", kazao je Žiofre.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid naveo je da se saradnjom vlade te države sa SKGO pomaže postizanje reformskih ciljeva vlade naše zemlje na lokalnom nivou da bi se izašlo na kraj sa demografskim trendovima, negovali kvalifikovanu radnu snagu i borili se protiv degradacije životne sredine.

"Radimo direktno sa lokalnim samoupravama i skupštinama na nizu prioriteta kao što je reforma poreza na imovinu, dobra uprava, inkluzija, rodna ravnopravnost, zaštita životne sredine", kazao je Šmid.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar ukazao je da lokalne samouprave imaju značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena i to, napominje, u trenutku kada se efekti klimatskog zagrevanja nadovezuju na neizvesnosti koje su vezane za snadbevanje energijom.