8. decembar 2022 06:43

Komandant Kfora: Nećemo tolerisati nasilje na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Komandant Kfora: Nećemo tolerisati nasilje na severu KiM

Foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ, arhiva

PRIŠTINA - Komandant misije KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da su nedavni događaji u severnom delu Kosovske Mitrovice zabrinjavajući, posebno, kako je rekao, ''sada uoči izbora''.

On je za RTK rekao da je sav posao koji je godinama urađen na severu u opasnosti da bude izgubljen, i naglasio da KFOR neće tolerisati nasilje na severu KiM.

„Naš prvi zadatak je da obezbedimo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagujući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne tolerišemo nasilje. Ne možemo tolerisati nasilje i nećemo ga tolerisati“, naglasio je Ristuča.

Komandant Kfora je istakao da je ova vojna snaga izgrađena, obučena i opremljena sa dovoljno ljudskih snaga za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata.

„Naravno, ako se situacija pogorša, možemo da računamo na podršku celog NATO-a i 27 država članica. NATO je povećao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno ne mislim da takvi uslovi postoje“, dodao je Ristuča.